Ávvir, som kommer ut fem ganger i uken i Karasjok i Finnmark, hadde 1084 abonnenter ifjor. Staten gir avisen 14 millioner kroner i årlig pressestøtte.

Daglig leder Tor Sara sier dette blir å sammenligne epler og pærer.

– Avvir gis ut på samisk språk. Nedslagsfeltet er lite. Avisen spres også over hele landet. Det er klart at det kommersielle markedsgrunnlaget ikke er tilstede for Ávvir. Det er et politisk spørsmål om vi trenger en samiskspråklig avis, sier han.

Nøkkelen til støtte

Ávvir har 18 årsverk. Sara sier at dette blant annet har sammenheng med at avisen trenger språkmedarbeidere som oversetter fra norsk til samisk.

Størrelsen på pressestøtten har vært under angrep. Regjeringen foreslo i høst å kutte støtten til samiske aviser med cirka fire millioner kroner.

– Det ble heldigvis avvist av Stortinget, sier Sara.

Avisen hadde tilsammen driftsinntekter på 16 millioner kroner ifjor, inkludert pressestøtten på 14 millioner kroner. Resultatet før skatt endte på 365.000 kroner. Ávvir, som eies av Nordavis og Finnmark Dagblad med 33,5 prosent hver, har en bokført egen­kapital på fire millioner kroner.

Den andre samiske avisen i Norge er Ságat. Den hadde et opplag på 2782 eksemplarer ifjor og fikk en støtte på ti millioner kroner.

Seniorrådgiver Jan Erik Andersen i Medietilsynet sier at fordelingen av pressestøtten gjøres etter en nøkkel.

– Vi bare regner ut hva hver enkelt avis skal motta etter at bevilgningene er vedtatt av Stortinget, forklarer han.

«Spiller en viktig rolle»

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet presiserer at de samiske avisene fyller en viktig samfunnsrolle.

– De samiske avisene spiller en viktig rolle for samisk demokrati og samfunnsdebatt og for bevaring og utvikling av de samiske språkene. Det høye støttebeløpet er blitt begrunnet dels med at det er mer kostnadskrevende å produsere aviser på samisk enn på norsk, og dels med at de samiske avisene har svært begrenset markedspotensial, sier han, og viser til at internasjonale avtaler, som FNs erklæring om urfolks rettigheter og Minoritetsspråkpakten, forplikter Norge til å sikre den samiske befolkningen ytringsfrihet og et medietilbud.

– Tilskuddet til de samiske avisene ble nesten doblet under Stoltenberg II-regjeringen, fra 12,9 millioner i 2005 til 24,1 millioner i 2013. Begrunnelsen var i hovedsak et ønske om å legge til rette for samiske aviser med daglig utgivelse. De samiske avisene mottar etter dette betydelig høyere tilskudd enn andre sammenlignbare aviser. Regjeringen mente derfor at det er rom for en viss reduksjon i bevilgningen og foreslo i budsjettforslaget å redusere tilskuddet med 4,1 millioner kroner. Jeg tar til etterretning at det ikke ble flertall for dette forslaget, men understreker at regjeringens prinsipielle syn i saken ikke er endret, sier Borgundvaag.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.