– Vi har hatt en dialog om samarbeid, men det har ikke vært så veldig konkret ennå. Nasjonalmuseet har signalisert sin interesse. Canica-samlingen vil utfylle vår samling, sier Eckhoff.

Råderett et viktig tema

Audun Eckhoff sier at temaet råderett ikke har vært tema i samtalene.

– Dette vil være viktig i forbindelse med en donasjon. I dag har vi et samarbeid med Sparebankstiftelsen om innkjøp av kunst, men ikke som donasjon. Den siste store donasjonen av en privatsamling som kan sammenlignes med Hagens Canica-samling er Christian Langgaards samling av eldre europeisk billedkunst, som ble donert i tiden rundt første verdenskrig, sier Eckhoff.

– Det er klart at altfor sterke føringer på en donasjon kan være problematisk. Et eksempel er Museum of Modern Art i New York som ikke aksepterer noen form for føringer på samlinger eller bilder museet mottar. Jeg ser det likevel ikke som unaturlig at samlere som vurderer donasjon ønsker en viss trygghet for at det de gir ikke bare bli satt på lager. Her må man sammen komme frem til fornuftige ordninger, sier Eckhoff i Nasjonalmuseet.

Samtalene har vært ført med Steinar Gjessing på vegne av Hagen/Canica-systemet. Kunsthistoriker Steinar Gjessing (66) er mannen som over en rekke år har bygget opp samlingen som eies av Hagen-familiens investeringsselskap Canica. Gjessing har tidligere vært førstekonservator ved Samtidsmuseet.

Det var Aftenposten som meldte tirsdag at Hagen kunne være villig til å overføre Norges største private kunstsamling til Nasjonalmuseet.

Gjessing var tirsdag på en kunstauksjon i Stockholm og ikke tilgjengelig for kommentar.

Administrerende direktør Nils Selte i Canica har ingen kommentarer til saken eller noen form for spørsmål omkring donasjon.

Hagen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Stor suksess

Hagens kunstsamling består av nærmere 1500 bilder. Det er hovedsakelig nordiske og nordeuropeiske malerier fra begynnelsen av forrige århundre og frem til 1960-tallet. Blant de meste kjente kunstnerne er danske Jens F. Willumsen og tyske Emil Nolde, nordiske Matisse-elever, tyske ekspresjonister, surrealister og Cobra-gruppen.

Blant norske kunstnere finner vi Edvard Munch, Arne Ekeland, Frits Thaulow, Rolf Nesch, Per Kirkeby, Bjørn Ransve, Ola Billgren og Kjartan Slettemark.

Da Hagen stilte ut en rekke av sine bilder på Munch-museet i 2013 fikk utstillingen applaus og lovord fra Klassekampen til Aftenposten.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.