Kringkastingsrådet velger med stort flertall å ikke komme med en uttalelse om programmet etter at saken ble tatt opp i rådet torsdag formiddag, der Skavlan måtte svare på spørsmål og forklare seg.

Per Edgar Kokkvold, Kringkastingsrådets leder,  la frem to forslag for medlemmene. Det ene la til grunn at Skavlans intervju med Åkesson ikke fremsto som rettferdig. Det fikk tre av rådets stemmer.

Det andre forslaget, som fikk 11 stemmer, konkluderte med at rådet ikke ønsker å avgi en egen uttalelse.

Fredrik Skavlan møtte i dag i Kringkastingsrådet, i forbindelse med behandlingen av det rekordhøye antallet klager mot Skavlans intervju med Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson.

- Dette begynner å bære preg av en landssviksak, sa Skavlan i diskusjonen etter å ha ha fått kritikk for å være «mer svensk enn norsk» av et av Kringkastingsrådets medlemmer.

Rådet har mottatt 3600 klager i etterkant av programmet som ble sendt 27. mars. 2000 av klagene kom allerede den første helgen etter intervjuet.

Må svare på fem punkter

Kringkastingsrådet ba Skavlan svare på fem påstander som oppsummerer mye av innholdet i klagebrevene:

  • «Han var åpenbart ikke frisk»
  • «Skavlan var altfor aggressiv»
  • «Dette var dårlig journalistikk»
  • «Gjestene forskjellsbehandles»
  • «Dette var sjangerblanding»

Skavlan avviste allerede før behandlingen startet samtlige klagepunkter i en kronikk i dagens VG (se lenger ned i saken).

Kringkastingssjefen glad for intervjuet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ga innledningsvis uttrykk for at han var glad for intervjuet.

– NRK skal bidra og stimulere til debatt i samfunnet. Når det oppstår, som etter programmet til Skavlan, skal vi være glad for det. Også når det skaper engasjement, meningsbrytning og kritikk.

Før han ble stoppet fra å foregripe behandlingen av rådets leder, Per Edgar Kokkvold, rakk han også å avvise påstanden om at Åkesson ikke var frisk.

– Det var ikke et intervju med en syk politiker. Det var et intervju med en politiker som hadde vært syk og skulle gjøre comeback, sa kringkastingsjefen.

Thor Gjermund Eriksen mener intervjuet var godt innenfor de pressetiske grensene, men ga samtidig uttrykk for forståelse for at det kan være ulike meninger om hvorvidt Fredrik Skavlan gjorde en god eller dårlig jobb.

Skavlan: Hvem skal vi beklage til?

– Et stort spørsmål vi har stilt oss er hvorfor reaksjonene i Norge og Sverige har tatt så ulik form, sa Fredrik Skavlan innledningsvis i sitt innlegg.

Han mente mye av svaret kunne finnes i professor Espen Ytreberg analyse av intervjuet. Ytreberg pekte blant annet på at intervjuet svinget raskt fra ytterpunkter i det svært personlige om Åkessons sykdom til harde konfrontasjoner på det politiske, uten å trå innom noe midt imellom på vei mellom de to.

– Det ligner på vår interne analyse. Mye av svaret handler om det Ytreberg er inne på, samholdt med kontekst, sa Skavlan.

– Valla-intervjuet var hardt

Han viste til Valla-intervjuet som et eksempel som viste hvordan konteksten må tas i betraktning.

– Jeg har sett en del gamle intervjuer i forbindelse med behandlingen av denne saken. Det var interessant å se mitt gamle intervju med Gerd Liv Valla om igjen. Jeg husker at da det ble gjort var det få som kritiserte det intervjuet. Jeg følte vi kom veldig godt ut av det, sa Skavlan.

Og fortsatte:

– Når jeg ser det i dag, ser jeg at det er veldig hardt. Det har å gjøre med kontekst. Konteksten er ikke lenger der.

Deretter snakket Skavlan om hvordan intervjuet med Åkesson var bygget opp rundt det de anså som den mest relevante tematikken.

– Vi så potensialet til to store nyhetssaker. Historien om hans utbrenthet etter valget og den politiske krisen som utspilte seg, mye takket være hans politiske parti –  og i hans fravær. I tillegg ville vi snakke om partiet Sverigedemokratene og kulturen i partiet, sa Skavlan.

– Jeg håper å få svar på hva vi eventuelt skal beklage, og hvem skal vi beklage til, sa Skavlan til Kringkastingsrådet, etter å ha poengtert at Jimmie Åkesson selv ikke har uttrykt misnøye med intervjuet.

Elin Ørjasæter: – Uhøfflig

I diskusjonen som fulgte i Kringkastingsrådet roste rådsmedlem Elin Ørjasæter Skavlan for å slippe Åkesson til på programmet. Men hun var særdeles kritisk til gjennomføringen.

–  Jeg oppfatter [intervjuet] som et sjangerbrudd. Ytterpunktene var noe annet enn det vi er vant til å se. Fra det intime, til mer uhøflig enn du noen gang har oppført deg overfor et intervjuobjekt før – av det jeg har sett, sa Ørjasæter og henvendte seg rett til Fredrik Skavlan.

Ørjasæter uttrykte en dyp bekymring for debattklimaet i Sverige, og anklaget Skavlans produksjonsselskap, Monkberry, for å ta stilling i spørsmålet om Sverigedemokratene er et udemokratisk parti i sitt tilsvar i saken.

– Du melder deg på flertallets parti i svensk presse, og det er jeg personlig skuffet over, sa Ørjasæter.

– Jeg syns intervjuet ble gjort på en ufin og upassende måte, sier Frp-politiker og rådsmedlem Finn Egil Holm.

Rådsmedlem og BT-redaktør Frank Rossavik.
Rådsmedlem og BT-redaktør Frank Rossavik.
Frank Rossavik: – Kringkastingsrådet kan ikke vedta kritikk av kritiske spørsmål

– Det er lett å forstå at det blir mange reaksjoner. [Skavlan] gikk fra å være sympatisk og snill over i et aggressivt intervju, sa rådsmedlem Frank Rossavik.

Han mente likevel det ville være vanskelig å vedta en kritikk av programmet.

– Ingen kan forlange at Skavlan skal like Åkesson. Ingen skal forlange at [Skavlan] behandler [Åkesson] likt som alle andre. Kringkastingsrådet kan ikke vedta en kritikk av at Skavlan utsatte ham for skarpe, kritiske spørsmål. Det må vi bare være glad for, sa Rossavik.

Og fortsatte:

– Jeg sa tidligere at jeg mente at intervjuet ikke var etisk galt, men at det var umusikalsk. Etter min vurdering hadde Skavlan en dårlig dag på jobben. Men jeg tror ikke vi skal begynne å vedta kritikk av at folk har en dårlig dag på jobben.

Kokkvold: Skavlan var mer svensk enn norsk.

– Min kritikk handler om at han gjennom kroppspråk og glefsing ga inntrykk av å måtte forsvare seg unødig mot kritikken som kom på at Åkesson i det hele tatt fikk komme, sa rådsleder Per Edgar Kokkvold.

Han ga som Ørjasæter uttrykk for «sjokkerende store endringer» i Sverige og fortalte om bekjente som ikke tør å flagge av frykt for å bli tatt for å være Sverigedemokrater.

– Når ambassadører er ute, blir de ofte lik det landet de er i. Jeg følte at Fredrik ble mer en del av det svenske ordskiftet fremfor det norske, sa Kokkvold.

Skavlan sammenlignet behandling med landssviksak

Rett etterpå grep Skavlan ordet og sa:

–  Ettersom dette begynner å bære preg av en landssviksak, skal synes jeg at jeg skal svare litt innimellom her. Sa du glefsing eller hørte jeg feil. Du sa glefsing, sa Skavlan og så spørrende på Kokkvold.

– Ja, det syntes jeg, sa Kokkvold.

– Det var det ikke ment som i så fall, sa Skavlan.

– Å le av det politisk korrekte miljøet i Sverige har blitt en liten folkesport i noen miljøer i Norge. Jeg har mer enn noen annen nordmann fått kjenne på behandlingen man kan få om man trer utenfor grensene til det såkalt politisk korrekte i Sverige. Men vi må huske at det er ikke per definisjon er feil å være politisk korrekt, sa Skavlan.

Høyrepolitiker om Skavlans sammenligning: – Upassende

Høyre-politiker Jens Johan Hjort tok ordet rett etter Fredrik Skavlan og reagerte på Skavlans sammenligning.

– Det ble gjort en sammenligning med en landssviksak. Det syntes jeg var svært upassende. Kringkastingsrådet gjør jobben sin her. Det må alle respektere. Når det er sagt mener jeg at intervjuet var innenfor, sa Hjort.

Per Edgar Kokkvold (78) leder Krinkastingsrådet.
Per Edgar Kokkvold (78) leder Krinkastingsrådet.
Har ingen myndighet

Kringkastingsrådet har ingen redaktørmyndighet.

Rådet fungerer som et rådgivende organ for NRK og skal være «publikums forlengede arm» inn i redaksjonen.

Blir ikke PFU-behandling

Pressens organ for internjustis, Pressens Faglige Utvalg (PFU), har motatt seks klager i etterkant av intervjuet.

Men klagene vil ikke bli behandlet, ettersom behandling i PFU krever samtykke fra den krenkede part.

Jimmie Åkesson: – Ikke krenket

Og en som ikke har klaget på intervjuet, er hovedpersonen selv, Jimmie Åkesson.

– Jeg føler meg ikke krenket, sa Åkesson til svenske Expressen under én uke etter at programmet gikk på luften.

Han mener intervjuet ble som forventet og sier han ikke forstår hva de kraftige reaksjonene skyldes.

LES OGSÅ: Vi krever ingen unnskyldning fra Skavlan

Skavlan siterer Ricky Gervais

I en kronikk i dagens VG forsvarer Fredrik Skavlan intervjuet sitt.

Han avviser kritikken punkt for punkt: Fra påstanden om at Åkesson ikke var frisk nok til å bli intervjuet til påstanden om at gjestene forskjellsbehandles. 

– Noen har også opplevd mitt kroppsspråk som hatefullt eller som et uttrykk for aversjon mot Åkesson. Det var nok heller en respons på tematikken vi diskuterte, eksempelvis rasistiske hat-ytringer, skriver Skavlan.

Avslutningsvis siterer han komikeren Ricky Gervais:

– «Just because you’re offended, doesn’t mean you’re right».

LES OGSÅ: Skavlan nekter å beklage overfor Åkesson

Les Eva Grindes kommentar: Makten og psyken dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.