Kulturminister Thorhild Widvey varslet onsdag at hun vil oppheve medieeier­skapsloven som setter begrensninger for hvor mye et mediekonsern kan eie.

LES OGSÅ: Vil slette medielov

Tidligere direktør for medie­tilsynet, Sigve Gramstad, mener endringen vil true mediemangfoldet, og han er ikke alene.

– Vil føre til økt monopolisering

– Dette kommer til å føre til en monopolisering av norske avishus. Jeg skjønner at Didrik Munch (styreleder i Mediebedriftenes Landsforening og konsernsjef i Schibsted Norge, Norges største mediekonsern jour.anm.) er glad for dette, for det vil gi dem muligheten til å kjøpe det de til nå ikke har kunnet kjøpe, sier mediepolitisk talsperson Marit Arnstad i Senterpartiet.

Arnstad mener Solberg-regjeringen legger opp til et oligopol, et marked der noen ytterst få tilbydere får dominere markedet.

Næringsminsiter Monica Mæland og kulturminister Thorhild Widvey skroter medieerskapsloven.
Næringsminsiter Monica Mæland og kulturminister Thorhild Widvey skroter medieerskapsloven. (Foto: Thomas Haugersveen)
– Hvorfor er det problematisk?

– Vi har behov for differensiering på eiersiden og at de ulike eierne av mediehusene utfordrer hverandre. Jeg tror ikke det blir flere gode ideer av å samle alle under én eller to paraplyer, sier Arnstad.

Har fortsatt konkurranseloven

Samtidig som kulturministeren varsler at medieerskapsloven skrotes, varsler næringsminister Monica Mæland vil endre konkurranse­loven til å ta hensyn til mangfold i mediene.

– Vil ikke konkurranseloven ta seg av dette?

– Det er et spørsmål som blir interessant, sier Arnstad.

– Men heller enn å leve med usikkerheten kunne vi beholdt en lov jeg ikke kan se at har virket negativt. Så det er vanskelig å se at den klare begrunnelsen for å oppheve loven.

LES OGSÅ: Nettavisens redaktør vil vurdere å klage til EU om regjeringen går for nullmoms.

Stoppet ikke Edda-oppkjøp

Selv om medieerskapsloven har blitt brukt en rekke ganger (se faktaboks), har det samtidig foregått en konsolidering der det i realiteten bare er tre store aviseiere igjen i Norge (Schibsted, Amedia og Polaris Media).

– Har vi ikke et oligopol allerede?

– Jo, vi har hatt en sterk sammenslåing. Men jeg ser ikke at det er et argument for å fjerne den siste rest av et slags vern mot monopolisering, sier Arnstad.

– Men kanskje aller viktigst: Hvem vil vel kjøpe aviser i dagens klima?

– Nei, hehe. Det er klart at markedet er nedadgående for papir. Men jeg kan heller ikke se at det er en god og selvstendig begrunnelse for å oppheve en lov som har fungert rimelig greit, sier Arnstad.

Vil bevare mangfold

Kulturminister Thorhild Widvey sier til DN at hun vil jobbe for å beholde mediemangfoldet i Norge.

Widvey er opptatt av at det vil bli lagt spesielle hensyn til grunn for å sikre mangfoldet i norske medier.

– Tap av mediemangfold legges inn i konkurranseloven som en skadevirkning. Det er ikke slik at man bare kutter ut medieeierskapsloven og ikke gjør andre tilpasninger. Det er viktig for regjeringen å understreke at vi er opptatt av mediemangfold, og dette gjør vi for å styrke dette mangfoldet, sier Widvey.

LES OGSÅ: Widvey søker fullt momsfritak først(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.