John Tørres Thuv (44) er ny konsernsjef i Gyldendal.

Han overtar stillingen etter Geir Mork, som tidligere i år ga beskjed om at han går av som konsernsjef ved årsskiftet etter vel 20 år.

Bokhandleren i ARK

Thuv har ledet Gyldendals bokhandlerkjede, ARK, siden 2008. Han har vært tilknyttet ARK helt siden oppstarten i 2001 og har også sittet i Gyldendals konsernledelse.

Avtroppende konsernsjef Geir Mork i Gyldendal.
Avtroppende konsernsjef Geir Mork i Gyldendal. (Foto: Mikaela Berg)
– Det er en stor ære å bli bedt om å lede Gyldendal ASA. Gyldendal er et stort og viktig selskap innen kunnskaps- og litteraturformidlingen, som jeg mener er en av de mest spennende bransjene i Norge, sier Thuv til NTB.

Forlag stagnerer – bokhandel vokser

Gyldendal-konsernet omsatte for 1,95 milliarder kroner i 2014, det samme som i 2013. Men mens forleggervirksomheten sto på stedet hvil, økte inntektene fra bokhandelkjeden Ark med nesten fem prosent.

Avtroppende konsernsjef Geir Mork trakk også frem Ark spesielt da han snakket om resultatene for 2014.

– Ark har en veldig klar strategi som skiller den fra konkurrentene, og kjeden har sterk gjennomføringskraft. Butikkene har god beliggenhet og får nettet til å spille stadig sterkere med totalopplevelsen for kunden. Vi vinner flere kunder som vi kommuniserer med døgnet rundt. Så langt har 500.000 registrert seg som «Venner av Ark», sa Mork til DN.

Hovedkonkurrenten mer lønnsom

Mork overlater et konsern som sliter med å holde på samme lønnsomhet som tidligere til Thuv.

Konsernets driftsinntekter falt ifjor med 43 prosent, til 32 millioner kroner.

De siste fem årene har Gyldendals største konkurrent, Cappelen Damm, vært dobbelt så lønnsomt som Gyldendal.

LES OGSÅ: Danker ut Gyldendal(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.