Denne måneden var den dobbelte verdensmesteren Magnus Carlsen (24) tilbake i New York.

Vinner du på alle de lavere nivåene, gleder «Magnus Carlsen» seg til å møte deg i neste sjakk-VM. Skjermdump fra Play Magnus-appen.
Vinner du på alle de lavere nivåene, gleder «Magnus Carlsen» seg til å møte deg i neste sjakk-VM. Skjermdump fra Play Magnus-appen.
Oppgave: Pleie kontakter, imponere noen av verdens skarpeste investorer og misjonere for sjakk som en måte å trene opp hjernen til høyere prestasjonsnivå.

Nå er selskapet Play Magnus i ferd med å innhente mer kapital til å videreutvikle Carlsens sjakk-app og ekspandere med flere digitale treningsverktøy.

Henter 1–2 millioner dollar

Styreformann Anders Brandt hadde møte med både nåværende eiere og potensielle nye investorer under Sohn-konferansen (se egen sak) i New York i begynnelsen av mai.

– Det ligger i kortene at vi skal gjøre investeringsrunde to i nær fremtid, sier Brandt.

– Hvor mye penger skal dere hente inn?

– Vi skal hente inn mellom en og to millioner dollar, sier han.

Forrige gang Play Magnus hentet frisk kapital var ifjor sommer. Da tilførte amerikanske investorer en million dollar, med utgangspunkt i en verdsettelse til ti millioner dollar før emisjonen.

– Jeg forventer aksept for en høyere verdsettelse nå, basert på de resultatene vi har levert så langt, sier Brandt.

Kom ikke videre

I den første versjonen av appen møter spillerne en sjakk-computer som spiller som Magnus Carlsen. Brukeren stiller selv inn om hun vil tevle med en fem, åtte, ti eller 24 år gammel Carlsen. I sistnevnte tilfelle melder spillets «Magnus Carlsen» at han ser frem til å møte deg i det neste verdensmesterskapet, såfremt du har slått ham på alle de tidligere nivåene.

Mange gir imidlertid opp når de møter «Magnus» (9) og «Magnus» (10).

– Nå jobber vi med å oppdatere appen. Mange spiller og spiller og treffer Magnus år ni eller ti, og da møter de veggen og kommer seg ikke videre. Vi bygger nå inn mekanismer for å gjøre brukervennligheten bedre og læremulighetene større, slik at folk skal klare å komme videre fra nivå ni og ti, forklarer Kate Murphy (30), daglig leder i Play Magnus.

Lastet ned 470.000 ganger

Kanadieren Murphy har ledet selskapet Play Magnus siden etableringen høsten 2013. 2014 var det første hele driftsåret, med lansering av apper både for ios- og android-telefoner.

Hun oppgir at appene nå er nedlastet 470.000 ganger. I forbindelse med verdensmesterskapet i sjakk i november 2014 økte antall nedlastinger til vel 320.000.

Sponsorinntekter og salg av tilleggselementer i appen bidro til inntekter på nesten en halv million kroner i Play Magnus.

Men med personal- og utviklingskostnader på 1,9 millioner kroner fikk oppstartsselskapet som ventet negativt resultat.

Nå er selskapet i ferd med å hente inn frisk kapital for å ekspandere videre.

– Vi vil utvide arbeidsområdet til Play Magnus fra bare sjakk til andre måter å trene hjernen på. Målet er å gjøre verden til et smartere sted, sier Murphy ubeskjedent.

Carlsen spilte tre lynsjakkpartier mot til dels svært dyktige motstandere i New York. Og mens Magnus Carlsen hadde bind for øynene og tre minutter til rådighet per parti, kunne motstanderne se brettet og bruke inntil ni minutter hver.

Likevel endte det med at Magnus Carlsen vant ett parti, mens en av motstanderne ga opp og en gikk tom for tid. Altså 3–0 til Magnus Carlsen.

Etter oppvisningen løp William A. Ackman, grunnleggeren av Pershing Square Capital Management, bort til Magnus Carlsen for å uttrykke sin beundring. Ifølge magasinet Forbes er Ackman god for 2,5 milliarder dollar.

– Det var utrolig, sa Ackman ifølge New York Times.

– Hvordan fungerer den hjernen?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.