Norge får en ncentivordning for film om Widvey får gennomslag for filmmeldingen sin i Stortinget og i regjeringen.

Det ble klart da kulturminister Thorhild Widvey i dag presenterte filmmeldingen.

En incentivordning etter modell av Islands har blitt trukket frem som mest sannsynlig, men Widvey utsetter avgjørelsen om hvilken modell som skal brukes og størrelsen på den til høstens statsbudsjett.

Les mer om den nye filmmeldingen her.

Kulturdepartementet sier riktignok at de bare «vil jobbe videre med spørsmålet om en mulig incentivordning», men legger samtidig flere klare føringer for en eventuell ordning og tidsplanen for den:

  • Man sikter mot en innføring i 2016.
  • Ordningen skal ikke gå på bekostning av dagens støtteordninger.
  • Det forslås flere avgrensninger på hvordan en incentivordning kan kombineres med dagens støtteordninger. Filmer som får regional støtte skal for eksempel kunne dra nytte av begge støtteordninger, mens filmer som får nasjonal støtte fra Norsk Filminstitutt vil være ekskludert.
  • Oppgavene knyttet til administrasjon og forvaltning av en eventuell intensivordning legges til Bergen, som en del av NFI.

Krevde garanti

Produsentforeningen og flere andre stemmer i filmbransjen var lenge skeptiske til innføringen av en incentivordning så lenge kulturministeren ikke kunne garantere at det ville gå utover dagens støtteordninger.

LES OGSÅ: Sier nei til Hollywood-ordning

Den garantien ga Widvey til slutt, til tung applaus fra bransjen.

Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag foreviger kulturminister Thorhild Widvey sammen med næringsbyråd i Bergen, Helge Stormoen (til venstre), og Daniel Hägglund (til høyre), politisk rådgiver for byrådet i Bergen, under åpningen av Tromsø Internasjonale filmfestival.
Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag foreviger kulturminister Thorhild Widvey sammen med næringsbyråd i Bergen, Helge Stormoen (til venstre), og Daniel Hägglund (til høyre), politisk rådgiver for byrådet i Bergen, under åpningen av Tromsø Internasjonale filmfestival. (Foto: Marius Fiskum)
Strid om lønnsomhet

Det har også stått strid om hvorvidt ordningen vil være samfunnøkonomisk lønnsom.

En rapport fra Oslo Economics kom til at ordningen ikke ville være lønnsom – men metodebruken har siden møtt tung motbør i en annen rapport bestilt av LO og Virke, som begge har vært uttalte tilhengere av en incentivordning.

Saken oppdateres.

LES OGSÅ: Slik blir filmfestivalenes fremtid.

DNs leder om incentivordningen: – En uegnet ordning

LES OGSÅ: Tre av fire norske filmer er tapsprosjekter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.