Når du drar på ferie til utlandet, kan du miste tilgang på tv-programmer og filmer fra Netflix, HBO Nordic og NRK nett-tv. For å få sett nett-tv i utlandet bruker mange derfor en vpn-konto som får det til å se ut som om man surfer på internett fra Norge, men er det lovlig?

– Det er sikkert lov. Eller. Jeg vet ikke? sier sykepleiestudent Kristian Bakken (24)

– Det må vel være lov, sier medstudent Magnus Andersson (24).

De to veksler usikre blikk med Beate Dahl (22) – ingen av de tre sykepleiestudentene tør å konkludere.

Spurte ekspertene

Forbrukerrådet har stilt det samme spørsmålet til fire instanser som burde ha god kjennskap til opphavsrett. Kulturdepartementet og jusprofessor Olav Torvund mener at vpn-trikset er lovlig, mens advokat Hans Marius Graasvold og rettighetsorganisasjonen EFN mener det motsatte.

I et lite eksperiment har Forbrukerrådet diktet opp åtte problemstillinger som norske forbrukere jevnlig møter i hverdagen. De fire ekspertinstansene er blitt spurt om scenarioene byter norsk lov. Ekspertene er bare enige seg imellom i tre av de åtte eksemplene.

Kan du for eksempel dele på Facebook en video av bandet som spiller i ditt eget bryllup?

– Det må vel være lov, sier sykepleiestudent Andersson.

Tre eksperter mener at sykepleierstudenten Andersson her kunne gjort seg til kriminell. EFN mener derimot dette er uavklart i dagens lovverk.

Vil ha ny lov

– Det er vanskelig å vite hva som er lovlig og ulovlig i helt vanlige situasjoner som forbrukere kommer opp i hver dag, enten det gjelder musikk, film eller e-bøker, sier Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet.

– Dette er reelle problemer for forbrukere, og folk risikerer å bli kriminelle uten at de selv vet det.

Problemstillingene Forbrukerrådet har laget, reguleres alle av åndsverkloven. Regjeringen har varslet at hele loven nå skal fornyes og tilpasses et digitalt samfunn.

– Vi ønsker velkommen at regjeringen nå skal gjennomgå loven, og vi ønsker at det skal bli enklere å vite hva som er lov og hva som ikke er lov, sier Myrstad.

Forbrukerrådet er skeptisk til flere forbud og strengere straffer.

– Det er å starte i feil ende. Det bør heller legges til rette for lovlige tjenester.

LES OGSÅ: Plomberer TV-en for å slippe lisensen

Kilevink til bransjen

I samme åndedrag gir Myrstad en kilevink til bransjen.

– Det er vel ikke ufint å si at bransjen har strittet imot endringer hele tiden og kjempet for å bevare eksisterende forretningsmodeller. Her henger bransjen etter og lytter ikke til forbrukerens ønsker og behov, sier Myrstad.

Han påpeker at både Netflix og Spotify ble etablert av aktører som ikke var en del av bransjen.

Uttalelsen får Williy Johansen, leder av Rettighetsalliansen, til å reagere.

– Dette er bare tull. Han vet ikke hva han snakker om. Bransjen har utviklet en rekke nye tilbud. Det er overhodet ikke noe problem å få sett film på lovlig måte, sier han.

Onsdag skal Johansen sammen med sine skandinaviske søsterorganisasjoner delta på et krisemøte om ulovlige strømmetjenester.

Se video: Dette gjør de for å få deg til å klikke

Dette gjør de for å få deg til å klikke
Bli med på nyhetsdesken til TV2 2s nettredaksjon.
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.