Det året gratisavisen Natt & Dag ga ut sitt første nummer, ble Marie-Alix Isdahl Voisin født i Paris. 25 år senere skulle hun bli avisens første kvinnelige sjefredaktør. Nylig sluttet hun for å starte i en Fritt Ord-finansiert prosjektstilling som journalist i Morgenbladet.

– Hva driver deg?

– Frykten for stillstand?

– Hvordan ble jobben din?

– Sånn rent praktisk ble den vel min etter en hyggelig lunsj med Anna B. Jenssen, sjefredaktør i Morgenbladet. Antageligvis var det også et resultat av arbeidet jeg har vært med på å gjøre i Natt & Dag de siste par årene.

– Hva er det mest spennende som skjer i din bransje nå?

– Nedgangstider. En anledning til å gå noen ekstra runder med seg selv og spørre seg hva journalistikk er og bør være. Når gamle institusjoner forfaller, bør man jo se sitt snitt til å lage nye plattformer og formater for journalistikken. Mulig vi bare ender opp med veldig avanserte klikkbaitsider og «recommended for you»-nyheter. Jeg har likevel troen på at man kan lage god journalistikk selv om finansieringen er kommersiell. Ellers venter jeg fortsatt på det norske svaret på Clickhole (amerikansk satirenettsted som parodierer viralsider som Buzzfeed og Upworthy, journ.anm.).

– Hvordan holder du deg oppdatert?

– Ved å prøve å tviholde på konsentrasjonen. Jeg innbiller meg at jeg manipulerer Facebook ved å stadig klikke meg inn på nettsidene til de mediene jeg vil lese, slik at artiklene oftere dukker opp i feeden min. Driver også med aktiv avfølging av Facebook-venner med irriterende delevaner. Så hører jeg på podkaster, leser bøker og snakker med vennene mine.

– Hva er ditt personlige mål?

– Det spør jeg meg selv om nesten hver dag. Opererer ikke med femårsplaner.

– Hva skal til for å bli god i din bransje?

– Som i alle andre bransjer: Gode ideer, et blikk for sammenhenger andre ikke ser og en sunn skepsis til eget yrke.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Det som kommer til å overraske meg.

– Hva må sjefen gjøre for å legge til rette for unge talenter?

– Stort spillerom kombinert med brutalt ærlige tilbakemeldinger. Det er ihvertfall det jeg har lært mest av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen