- Det er så lenge siden. Jeg var veldig ung da jeg først begynte å skrive. Jeg husker jeg gikk i skogen alene. Kanskje var det fordi jeg var ensom at jeg begynte å skrive, forteller Kjell Askildsen når DN møter ham under Oktober forlags høstlansering onsdag.

85-åringen kommer i høst med sin første utgivelse siden 1996. Novellesamlingen Vennskapets pris består av tolv noveller, de fleste av dem skrevet mellom 1998 og 2004, før Askildsens syn ble så svakt at han ikke kunne skrive lenger.

- Og jeg kan jo ikke diktere noveller, sier han.

Novellene er samlet av tidligere forlegger Torleiv Grue og forfatter Terje Holtet Larsen, sistnevnte selv forfatter på samme forlag.

- De leste novellene høyt for Askildsen, og så utførte de forandringene som han ønsket, sier Ingri Engelstad, begeistret over at begivenheten kommer i hennes første høst som forlagssjef i Oktober.

Novellene som utgis i høst er ifølge forlagets presentasjon preget av skarpe sansninger og stor klarhet. Askildsen har alltid hatt sansen for det korte og konsise.

- Jeg skrev i skoleavisen fra jeg var veldig ung. I middelskolen hadde jeg en lærer som sa "Kjell, du skriver godt, men du må skrive mer!" sier Askildsen og rister på hodet:

- Men det er ikke mer å si, sa jeg. Hun sa jeg måtte skrive tre sider, ikke bare en halv side. Ellers kunne hun ikke gi meg toppkarakter. Jeg leverte halvannen. Dermed ble det ikke "særdeles godt" i hovedkarakter i norsk, sier Askildsen med et smil.

-  Jeg husker jeg var bitter. Ikke på henne, men på at situasjonen var slik den var.

Sjangerkravet har ikke vært til hinder for Askildsens karriere som forfatter. Tvert imot er han hyllet som en av etterkrigstidens største prosaforfattere i Norge.

- Jeg bruker like lang tid på en novelle som en annen forfatter bruker på en roman, sier Askildsen, som mener de hittil uutgitte tekstene føles slik i dag som de gjorde da han først skrev dem. Han er fornøyd med at de utgis.

- Jeg er veldig glad for det som skjer nå, veldig glad. Det blir et forlenget punktum.
 

Les også: Ville det blitt krig hvis Russland invaderte oss?

Blant andre høstnyheter fra Oktober forlag i høst er Merethe Lindstrøms Fra vinterarkivene og Linn Ullmanns De urolige som slippes henholdsvis i september og oktober.

De to første bindene i Karl Ove Knausgårds personlige encyklopedi, der han forteller et ufødt barn om verden, heter Om høsten og Om vinteren. Disse kommer henholdsvis i bokhandelen 19. september og i november.

Se DNtv: Klipp fra den nye tv-serien «Okkupert»:

Se klipp fra den nye tv-serien "Okkupert"
Basert på en idé av krimforfatter Jo Nesbø.
01:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.