– Riktignok ender det ofte med mageplask for hovedpersonene, men de karrer seg opp igjen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Aschehougprisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Prisen består av 100.000 kroner.

Vigdis Hjort debuterte i 1983 og har siden gitt ut 28 bøker.

– I bok etter bok tar hun tak i de tyngste, vondeste, tarveligste følelsene i oss, men alltid med overskudd og glede. Hun gjør det uholdbare holdbart, uten å glatte ut eller forsone. En kjenner seg lettere til sinns etter å ha lest en av hennes romaner, selv om begeistringen vel kan sammenlignes med det Torgeir Schjerven har kalt «den stødige tilstundelsen av jubel i virkelig trist musikk», heter det fra juryen.

Forlaget Aschehoug lanserte sin høstliste torsdag og avholdt også sin tradisjonsrike hagefest.

Min lidenskap: Vigdis Hjorth
Når Vigdis Hjorth ikke skriver bøker, broderer hun livet sitt på en gardinkappe som henger i stuevinduet.
02:07
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.