Dan Poraz, førstesekretær ved Israels ambassade i Norge, forteller at DNB-bankkortet har gått som en farsott på sosiale medier i Israel.

– Bildet har forståelig nok skapt sterke følelser i Israel, sier Poraz.

I en pressemelding skriver ambassaden at den mandag mottok «informasjon om at DNB Bank hadde utstedt et bankkort med karikatur av antisemittisk karakter.» DNB tilbyr sine kunder å få bankkort med eget design. Det er et kort av denne typen som får Israels ambassade til å reagere.

Dette bankkortet skulle ifølge DNB ikke ha sluppet igjennon kontrollen.
Dette bankkortet skulle ifølge DNB ikke ha sluppet igjennon kontrollen. (Foto: Israels ambassade i Norge)
Bankkortet viser en nokså typisk karikatur av en jødisk mann foran en bakgrunn av gullmynter.

– Motivet på bankkortet er renskåret, klassisk antisemittisme. Dette er sånne bilder som vi kan se historiebøker, som var vanlige i tyske aviser på 1930-tallet, og som viser jøder som grådige, sier Poraz.

Førstesekretæren har ingen formening om hvorvidt bankkunden som har bestilt kortet, har hatt antisemittiske hensikter eller har forsøkt seg på en dårlig spøk.

– Det er uansett mindre viktig. Det er mange gærninger ute i verden. Det er en ting at en enkeltperson uttrykker seg støtende. Det er mye viktigere at en institusjon som DNB nå må gjøre det klart at dette strider med deres verdier, sier Poraz.

– Dypt lei oss

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB, beklager at det aktuelle kortet har blitt laget.

– Vi har en ordning hvor folk kan laste opp egne bilder og få egendesignede bankkort. Da vi fikk melding om dette kortet, tok vi umiddelbart kontakt med den aktuelle kunden og sperret kortet, sier Westerveld.

– Dette kortet skulle aldri vært produsert fordi det bryter med retningslinjene for hva som er tillatt på et bankkort fra DNB. Vi er selvfølgelig dypt lei oss for at kontrollen ikke fungerte i dette tilfellet, sier han.

– Hvordan fungerer denne kontrollen vanligvis?

– Vi har en kontrollmekanisme som avviser de bildene som lastes som ikke er i henhold til retningslinjene. Og vi avviser mange kort, for det er ymse av bilder som lastes opp. Dette bildet har dessverre sluppet igjennom kontrollen, svarer Westerveld.

– Og vi har laget et nytt kort til kunden.

Avviser kjendiser og «slibrigheter»

Til egendesignede bankkort, avviser DNB blant annet bilder av

  • kjendiser,
  • tegneseriefigurer,
  • bilder med opphavsrett,
  • enhver form for provoserende eller seksuelle emner av alle slag,
  • rasistisk, voldelig eller diskriminerende materiale,
  • politiske og religiøse symboler og ytringer, og
  • blasfemi, bespottelse, slibrigheter eller annet uanstendig materiale.

Det fremgår av retningslinjer DNB har oversendt DN.

Banken har også lagt ut en beklagelse for det antisemittiske bankkortet på sin Facebook-side.

Israels ambassade skriver i pressemeldingen tirsdag at den også har fått en beklagelse direkte fra DNB.

«Vi ser det som meget positivt at banken innrømmer feilen, og samtidig påpeker at dette bryter med retningslinjene i DNB Bank» skriver ambassaden i meldingen.

– Jeg vil understreke at vi ikke er kritiske til banken. Banken har vært samarbeidsvillig hele veien og gjorde det veldig klart overfor oss at dette var en feil, og at den beklager, sier førstesekretær Poraz til DN.

Se DNtv: Her er DNB-sjefens beste sparetips

Her er Dnb-sjefens beste sparetips
Og slik har Rune Bjerke plassert sparepengene sine selv.
01:13
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.