- Vi mente det de publiserte, som var uoffisielle valgmålinger der du kunne fortelle hva du hadde stemt, var i strid med valgloven. Etter at vi tok kontakt fjernet de sakene fra sine sider, sier Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn hos Medietilsynet.

Nyhetsredaktør i Nettavisen Erik Stephansen bekrefter at de fikk en e-post fra Medietilsynet mandag formiddag.

- Vi mente dette var en uhøytidelig temperaturmåling – og ikke en valgundersøkelse. Men de mente at dette var brudd på valgloven. Vi var uenige, og mente det var i grenseland, men fant ingen grunn til å være påståelig. Derfor slettet vi saken, sier han.

Ansvarlig redaktør i Hålogland Avis, Inge Bjørn Hansen, synes det er bra at noen passer på mediene.

- Jeg fjernet saken da Medietilsynet ringte. Vi er vaktbikkjer selv og det er bra noen passer på oss også, sier han.

Guthus i Medietilsynet understreker at de ikke kommer til å gå videre med disse to sakene, men at de ser mer alvorlig på at NRK omtalte forhåndsstemmene som er gitt til Arbeiderpartiet klokken 20.48 – 12 minutter før valglokalene stengte.

- Vi sendte allerede en e-post til NRK i går kveld om at vi hadde observert de faktiske forholdene. Vi vil vurdere veldig snart om hvordan vi går videre med saken. Jeg regner med at vi hører fra dem i løpet av dagen, sier Guthus.

Reglene rundt publisering av valgdagsmålinger er klare fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet: Ingen kan publisere valgresultater eller prognoser før stemmelokalene stenger klokken 21.00 mandag.

«Formålet med loven er å legge forholdene til rette slik at borgerne ved frie, direkte og hemmelige valg skal kunne velge sine representanter til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer», heter det i Valgloven.

– Dette er en tabbe. Vi har klare rutiner på dette og reglene var godt kjent for alle i redaksjonen. Likevel ser vi nå at vi må gå gjennom prosedyrene våre, sier redaktør for valgnatten i NRK, Kyrre Nakkim, til NRK.no.

I 2009 ble Dagbladet ilagt 40.000 kroner i gebyr fra Medietilsynet etter at de publiserte tall fra valgdagsmålinger som nyhetsvarsel på mobiltelefon ett minutt før sperrefristen.

Ifølge Medietilsynet kan det ta noen uker før størrelsen på et eventuelt gebyr til statskanalen blir fastsatt, men Guthus sier at NRK-tabben er av en mer alvorlig karakter enn Dagbladet-saken.

- Det er stor forskjell på de to sakene. Dagbladets valgdagsmåling nådde færre og til abonnenter av en mobiltjeneste. NRKs målinger gikk ut til betraktelig flere. Men det er dette vi må ta en vurdering på nå, sier han.

Gebyret varier med regelbruddets alvorlighetsgrad, og Medietilsynet har rett til å ilegge gebyr på inntil 2,5 millioner kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.