Nå har NRK forklart seg til Medietilsynet om valgtabben som skjedde på valgkvelden mandag 14. september.

I et brev tilsynet fikk fredag skriver NRKs advokat at presentasjonen av valgdagsmålingen ikke ble gjort med vilje, men skyldes at reporteren på stedet, Lisbeth Skei, var overbevist om at klokken allerede var 21.00 og at det således var lov å publisere prognosene.

«Da studio satt over til reporteren ca. kl. 20.48 trodde hun at klokken var 21 og at prognosene hadde blitt presentert i studio allerede. Derfor presenterte hun tallene for Arbeiderpartiet og bad om reaksjoner på disse. Dette kan man også høre på måten hun formulerer seg på. Hun sier blant annet «Her er det ellevill stemning som dere kanskje kan høre etter at prognosene er kjent», skriver advokat Ane Stokland.

Lisbeth Skei ble først gjort oppmerksom på feilen da regi på Marienlyst sa på øret hennes at hun ikke måtte fortelle tallene ennå.

– Tekniske problemer knyttet til ankomsten av intervjuobjekter på Arbeiderpartiets valgvake en hektisk valgnatt, gjorde at jeg dessverre tok feil av tiden, skriver Skei i en e-post til DN.

Ekstrem stressituasjon

Reglene rundt publisering av valgdagsmålinger er klare fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet: Ingen kan publisere valgresultater eller prognoser før stemmelokalene stenger klokken 21.00 mandag.

«Formålet med loven er å legge forholdene til rette slik at borgerne ved frie, direkte og hemmelige valg skal kunne velge sine representanter til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer», heter det i Valgloven.

I 2009 ble Dagbladet ilagt 40.000 kroner i gebyr fra Medietilsynet etter at de publiserte tall fra valgdagsmålinger som nyhetsvarsel på mobiltelefon ett minutt før sperrefristen.

Redaktør for valgnatten i NRK, Kyrre Nakkim, sier til DN at valgtabben skyldes flere uforutsette faktorer.

– For mange kan det virke som at Lisbeth Skei ikke vet hvilket tidspunkt det er. Men det er viktig å påpeke at hun hadde store alvorlige tekniske problemer før dette skjedde. Det var en ekstrem stressituasjon under en livesending, sier Nakkim.

Han ønsker ikke å legge skylden på den erfarne NRK-programlederen.

– Lisbeth er en av de mest erfarne medarbeiderne vi har her på huset og dette er første gang hun gjør noe sånt, sier han.

Nye rutiner

Ifølge eposten fra NRK går nå statskanalen igjennom rutinene sine for at dette ikke skal skje igjen.

«Det er allerede bestemt at NRK i fremtiden vil avgrense hvem som får tilgang til tallene før klokken 21. Dette for å hindre at slike menneskelige feil kan skje igjen», skriver kanalens advokat.

I likhet med NRK, brøt også Svelviksposten valgloven da de publiserte valgdagsmålinger i sin nettutgave før sperrefristen.

Direktør for konsesjon og tilsyn hos Medietilsynet, Gudbrand Guthus, skriver i en e-post at de har tenkt å se på disse to sakene parallelt, og at størrelsene på eventuelle gebyr derfor ikke er bestemt.

Gebyret varier med regelbruddets alvorlighetsgrad, og Medietilsynet har rett til å ilegge gebyr på inntil 2,5 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.