Nyansatt Bergens Tidende-redaktør Øyulf Hjertenes (36) fortalte torsdag medarbeiderne at avisredaksjonen må reduseres med mellom 25-30 stillinger neste år.

Det skriver Bergens Tidendes nettutgave.

Dette er del av en spareplan som totalt skal redusere kostnadene i avishuset med 50 millioner.

I redaksjonen skal det spares inn 30 millioner kroner.

30 millioner

Nedbemanningen skal skje gjennom frivillige ordninger, som utdanningsstøtte og sluttpakker.

- Vi skal spare 30 millioner i redaksjonen, men vi skal også se på øvrige deler av avishuset, sier Hjertenes til DN.

Til sin egen avis sier redaktøren at avisen kanskje aldri vært på et høyere journalistisk nivå enn i dag, og at antall digitalabonnenter vokser.

- Hvorfor må dere gjøre dette?

- Grunnen er at vi har opplevd et større og kraftigere fall i annonsemarkedet i år enn vi hadde sett for oss. Med de prognosene som ligger til grunn for neste år, må vi tilpasse kostnadene til det inntektsnivået vi ser for oss. Det er nødvendig for at BT skal være et bærekraftig mediehus, sier Hjertenes til DN.

Avviser sentralisering

De Schibsted-eide regionavisene er allerede igang med et stort prosjekt som skal utrede en full sammenslåing av Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen til ett aksjeselskap.

I avisene utenfor Oslo frykter man at dette på sikt innebærer flytting av ressurser til hovedstaden.

- Vil det nå komme en sterk sentralisering av innholdsproduksjonen til Oslo?

- Absolutt ikke. Det som er kjernen i BT er at vi har et sterkt lokalt innhold, med utgangspunkt i den journalistikken vi lager fra Bergen og Vestlandet. Uten den er det ikke grunnlag for Bergens Tidende, sier Hjertenes

Ingvild Rugland (42) er ansatt som prosjektredaktør og skal lede arbeidet med å sette sammen den nye BT-redaksjonen.

- I dette arbeidet ligger det å foreslå hvilke områder vi skal prioritere og hvordan vi skal organisere redaksjonen, sier Hjertenes.

Blytung dag

Leder Dag Idar Tryggestad i BTs redaksjonsklubb sier det er en «trist og blytung dag» i avisen.

- I BT jobber det et lag som blør for drakta hver dag. Det er å tungt å innse at det ikke er plass til alle disse neste år. Dette er et nytt eksempel på det dramatiske som utspiller seg i norske medier for tiden, sier han.

- Vi vil utfordre ledelsen på det antallet stillinger den har sagt må nedbemannes, gjennom å påvise og etterspørre andre områder der man kan kutte. Men det er ingen tvil om at mange kommer til å måtte slutte som følge av denne spareplanen, sier Tryggestad.

- Årsaken til kuttene er at BT opplever et stort fall i annonseinntektene. Dette er tiltak eierne mener er nødvendig for å ivareta fortsatt lønnsomhet i avisen, sier klubblederen.

- Vi skal nå ivareta medlemmene på en best mulig måte, gjennom å forhandle frem gode sluttordninger, sier Tryggestad.

- Jeg har fortsatt tro på journalistisk kvalitet i BT, men det er ingen tvil om at ledelsen nå vil måtte gjøre tøffe prioriteringer om hva vi skal holde på med. Du kan ikke smøre tynt utover lenger, sier han.

Flere kutter

DN skrev nylig at VG planlegger å kutte kostnadene med mellom 30 og 60 millioner kroner neste år.

Også der vil det komme tilbud om sluttpakker og andre frivillige ordninger for å få ansatte til å slutte.

Resultatsesong

De store norske avishusene rapporterer i disse dager resultatene for tredje kvartal, perioden juli-oktober.

Onsdag ettermiddag rapporterte NHST Media Group at Dagens Næringsliv har klart å kutte vesentlig med kostnader slik at resultatet i tredje kvartal bedret seg kraftig fra ifjor.

Torsdag morgen kunne også Polaris Media, som blant annet eier Adresseavisen, melde om sterk resultatforbedring og at flere av avishusene i konsernet har økt samlede annonseinntekter hittil i år.

Schibsted legger frem sine resultater fredag morgen. Schibsted eier både VG og Bergens Tidende, samt Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

Amedia, som står midt i en krevende salgsprosess, presenterer sine Q3-tall kommende uke.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Lager helt nye spilleregler for Facebook i Europa

Fant «Madonna» i klesskapet dnPlus  

Gleder seg over engelsk avissalg dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.