Ti journalister og to reiseledere fra Institutt for Journalistikk (IJ) skulle etter planen satt seg på et fly til Angolas hovedstad Luanda søndag ettermiddag.

På turen skulle gruppen besøke både Statoil, Aker Solutions og Kirkens Nødhjelp i Angola, og være tilstede ved markeringen onsdag av at det er 40 år siden Angolas uavhengighet.

Deretter skulle turen gå videre til Sør-Afrika på torsdag.

Kort varsel

Fredag ettermiddag, etter arbeidstid, kom beskjeden fra IJ om at avreisen måtte avlyses.

I en epost til deltagerne forklarte IJ hvorfor:

«Angolas ambassade i Stockholm har ikke utstedt visum til deltakerne på kurset «Følg norsk næringsliv til Angola og Sør-Afrika». Vi må derfor utsette (muligens avlyse) kurset. (...) Vi vet ikke hva årsaken er til at visumene ikke ble utstedt. De skulle være klare fredag 30. oktober, ifølge Visumservice som sto for søknadsprosessen. Kanskje skyldes det at myndighetene i Luanda ikke vil ta imot journalister som har skrevet kritisk om Angola tidligere, kanskje skyldes det at Visumservice levert søknadene for seint til ambassaden,» skriver IJs kursledere.

Pinlig for alle

Blant dem som sto på reisefot til Angola er Kari Aarstad Aase, Verdens Gang, Stine Barstad, Aftenposten og Mona Myklebust og Anders Tvegård i NRK. Også Dagens Næringslivs Marit Tronier Halvorsen var påmeldt.

- Dette er bare trist for alle involverte. Studieturen har vært planlagt i flere måneder. IJ har brukt krefter på å lage et program i et vanskelig land, arbeidsgivere har strukket seg for å gi journalister fri og faglig påfyll, og flere av kursdeltakerne har hatt logistikk på hjemmebane, sier Tvegård.

Han sier uforutsette ting alltid kan skje og at journalister er vant til å være fleksible.

- Men selvfølgelig er det kjedelig å få en avlysning rett før kofferten skal pakkes for noe som har vært planlagt i lang tid. Er spent på om vi får en forklaring på hva som har skjedd. Dette er pinlig for alle, synes han. 

Korrupt

Hensikten med IJ-turen var å følge norsk næringsliv til markeder der det er helt andre utfordringer knyttet til virksomheten enn i Norge.

Angola har store oljeforekomster på dypt hav, og en lang rekke norske selskaper fra oljebransjen opererer i landet.

Samtidig ligger Angola på en lite flatterende 161. plass på Transparency Internationals liste over korrupsjonsnivået i 175 land i 2014.

Der ble Danmark kåret til verdens minst korrupte land, mens Nord-Korea og Somalia delte 174.-plassen.

Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk.
Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk.
Beklager

Tidligere har IJ arrangert lignende studieturer til Hong Kong, Singapore, Burma og Brasil.

Kursleder Trygve Aas Olsen sier IJ foreløpig ikke kjenner den egentlige årsaken til at visumene ikke forelå i tide.

- Søkte dere for sent?

- Ifølge den informasjonen vi har fått fra Visumservice og ut fra det Visumservice hevder er vanlig praksis, søkte vi ikke for sent, sier Aas Olsen.

Han opplyser at IJ leverte passene og alle søknadspapirer til Visumservice den 14. oktober.

Visumservice estimerte, ifølge Trygve Aas Olsen, at visumene ville bli utlevert 30 oktober.

- Vi beklager selvfølgelig overfor deltagerne og samarbeidspartnerne som har støttet oss. Hvis det er mulig vil vi forsøke å gjennomføre reisen over nyttår, sier Aas Olsen.

«Komplisert» land

Operativ leder Mathias Dyve Simenstad i Visumservice beklager at visumene ikke ble klare i tide.

- Det er ulykksalig det som har skjedd. Vi sover dårlig om natten en gang i mellom vi også, sier han.

Simenstad opplyser at Visumservice har holdt kontakt med ambassaden i Stockholm «både morgen og kveld».

- En vanlig søknad vil maksimalt ta åtte til ti behandlingsdager på Angolas ambassade i Stockholm.

Simenstad konstaterer at Angola er blant de landene som det er komplisert å jobbe med.

- I dette tilfellet krevdes en godkjenning fra myndighetene i Angola, og derfor var konsulen i Stockholm bundet på hender og føtter. Jeg kan ikke annet enn å beklage. Vi vil nå gå gjennom og sjekke hva som har skjedd i denne saken, sier Simenstad.

Dyr regning

Kursdeltagerne betaler en egenandel på 10.000 kroner for det ukelange studieoppholdet i Angola og Sør-Afrika.

Den reelle kostnaden, inkludert fly og hotell, er langt høyere. Kurset finansieres derfor med støtte fra Finansmarkedsfondet, som er basert på overskuddet fra salget av Oslo Børs og Verdipapirsentralen.

Fondets formål er å bidra til finansiering av forskning og allmennopplysning innenfor finansmarkedsområdet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.