Her kom det blant annet frem at komiteen mener at det fortsatt skal være et statlig ansvar å drifte Cinemateket i Oslo og at det derfor ikke er hensiktsmessig å skille Cinemateket fra Norsk filminstitutt.

Dermed går komiteen imot forslaget fremmet i Stortingsmeldingen «En framtidsrettet filmpolitikk» presentert av kulturminister Thorhild Widvey 29. mai.

- Med dette redder vi Cinemateket i Oslo, sier komitémedlem Arild Grande (Ap).

Avlyser «kinoranet»

Stortinget avlyser også det såkalte «kinoranet» som har spredd frykt i kinobransjen etter fremleggingen av filmmeldingen. Aktører var svært kritiske da det ble fremmet at avgiftene kinoene betaler ikke skulle gå direkte til kinodrift, men til annen virksomhet i regi av NFI.

- Det er nå avlyst og avgiften vil gå til det samme som den gjør i dag. Dette sikrer at vi får et godt kinotilbud i hele landet, presiserer Grande.

Vil justere insentivordningen

Komiteen fremmer også forslag om endring i regjeringens filminsentivordning.

Ordningen fikk i Stortingsmeldingen et tak på 45 millioner kroner. Her peker komiteen på den islandske modellen og fremlegger forslag om at det kan være nødvendig å justrere rammene for å sikre økt forutsigbarhet for bransjen.

- Vi hadde i utgangspunktet ønsket oss en regelstyrt ordning, og det burde vært vurdert å få insentivordningen over til næringen. Vi er glad for at vi har fått flertall for å utvikle ordningen, der det skal vurderes å øke rammene og Stortinget ber om en sak fra Regjeringen for å sikre flere filmproduksjoner i Norge, sier Grande.

Komiteens innstilling skal etter planen behandles i Stortinget 1. desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.