Kringkastingsrådet har behandlet en rekke klager på radioprogrammet «Salongen» på P2, der forskningssjef Asle Toje ved Nobelinstituttet etter eget og flere andre støttespilleres sigende ble «sjikanert».

Torsdag uttalte rådet at satiren i NRK har en politisk slagside og ba kanalen «bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden». Kommentatorer i VG, Dagbladet og Aftenposten har tatt til orde for å legge ned rådet etter utspillet. Også DN skriver på lederplass lørdag at rådet er utdatert, dog ikke på grunn av satireutspillet.

«Ikke så opptatt av likhet»

– NRK bør prøve å produsere komedie som er laget av folk av ulik kjønn, bakgrunn og politisk oppfatning, sier komiker Harald Eia, som i så måte sier seg enig med Kringkastingsrådet.

Sammen med makkeren Bård Tufte Johansen var Eia toneangivende med sin satire på NRK store deler av 1990- og 2000-tallet, i programmer som «Lille Lørdag», «Åpen post» og «Uti vår hage». Men Eia mener at det å sikre politisk mangfold handler om mer enn å tulle med politikere eller partier.

– Mens folk på venstresiden ikke liker å «skylde på ofrene», synes folk på høyresiden det er morsomt å ta tak i romfolk som er skurker, kunstnere som lager ubrukelige ting eller homofile som er altfor flamboyante på gay parade. Folk på høyresiden er heller ikke så opptatt av likhet og synes det er herlig med folk som tjener masse penger, og komisk med de som er misunnelige, sier komikeren, som likevel tror Kringkastingsrådets anbefaling blir vanskelig å få til.

– Høyreorienterte komikere er ikke så opptatt av politisk satire og av å sparke oppover og kritisere makta, sier Eia.

Vil beholde rådet

Flere har pekt på Eia og Johansen som unntaket fra venstrevridd satire fra statskanalen. Eia mener det ikke skyldes politisk ståsted.

– Hverken Bård eller jeg er politisk på høyresiden. Men vi fant mest komedie – ikke i den delen av samfunnet som ikke handler om penger og formell makt, hvor høyrefolk dominerer – men heller den som handler om kultur, meninger, kunst, film, media og holdningsskapende arbeid, der folk på venstresiden dominerer, sier Eia, som tror NRK har lavere kvalitetskrav til humor som er politisk korrekt enn ukorrekt.

– Internt i NRK-sjargongen sier man at det første har «hjerte» eller «varme». Mens det høyrevridde er «kaldt». Og varmt slår kaldt, sier Eia.

– Kringkastingsrådet er et av de momentene som skal diskuteres i allmennkringkastermeldingen vi har til behandling nå, og det er der foreslått at det fortsetter, sier mediepolitisk talsmann Kårstein Løvaas i Høyre, som mener det er gode grunner til det.

– Vi trenger et lavterskeltilbud for dem som ønsker å gi tilbakemeldinger til kanalen som tross alt er eid av oss alle, og som i motsetning til PFU ikke har en rekke formalkrav. Her kan man bare plukke opp telefonen og ringe inn sin klage, sier Løvaas, som heller vil diskutere hvordan rådet er oppnevnt.

– I dag er det politisk oppnevnt, men man kunne for eksempel vurdere om kringkastingssjefen selv skulle oppnevne sitt råd, sier Løvaas – som mener PFU er et ­eksempel på at norsk presse har god tradisjon med å drive selv­justis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen