Etter en nervepirrende høst der det nye byrådet vurderte å skrinlegge hele det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, signerer Oslo kommune nå kontrakter i høyt tempo for å få bygget til å reise seg.

Igår undertegnet Skanska en råbyggkontrakt på cirka 244 millioner kroner av et totalbudsjett for hele bibliotekbygget på 2,47 milliarder kroner før moms. Dette er den største enkeltentreprisen i prosjektet.

19 måneder

Skanska starter arbeidene allerede i begynnelsen av mai, og skal være ferdig med sin del av jobben innen utgangen av 2017.

Da skal Skanska ha reist et råbygg med fem hovedetasjer og tre mesaninetasjer over terreng, samt én kjelleretasje med mellometasje. Gjennomgående lyssjakter med overflater i rå betong er blant mange håndverksmessige utfordringer Skanska må løse.

Anders Geirsta i Skanska signerer utbyggingskontrakten med Eli Grimsby i Oslo kommunes Kultur- og Idrettsbygg (KID).
Anders Geirsta i Skanska signerer utbyggingskontrakten med Eli Grimsby i Oslo kommunes Kultur- og Idrettsbygg (KID). (Foto: Bjørn Eckblad)
Mye oppmerksomhet

Administrerende direktør Eli Grimsby i Kultur- og Idrettsbygg (KID) minnet kontraktsmotparten, regiondirektør Anders Geirsta i Skanska, om at Deichmanske er et krevende prosjekt med stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

– Det er viktig for oss å ha en god samarbeidspartner, sa Grimsby ved kontraktsigneringen mandag.

Skanska har tidligere både bygget senketunnel i Bjørvika, revet trafikkmaskinen Bispelokket og anlagt Dronning Eufemias gate som løper langs Barcode-rekken. Det nye hovedbiblioteket skal etter planen stå ferdig mellom Dronning Eufemias gate og Operagata i 2019.

Nær havari

Bystyret vedtok først bygging og finansiering av det nye biblioteket i 2013, med en kostnadsramme på 2,6 milliarder kroner inkludert moms.

Tomten i Bjørvika hvor Deichmanske bibliotek skal bygges.
Tomten i Bjørvika hvor Deichmanske bibliotek skal bygges. (Foto: Bjørn Eckblad)
Etter at byggearbeidene startet i 2014, oppsto det imidlertid lekkasjer i byggegropen som både fordyret og forsinket prosessen.

En konsulentrapport fra april 2015 konkluderte med en ny og høyere kostnadsramme på 3,16 milliarder kroner, altså en sprekk på godt over en halv milliard.

I høst vurderte det nye byrådet å stanse hele prosjektet, men endte i desember ifjor likevel med å gi grønt lys. Betingelsen er at bruken av bygget endres kraftig ved at inntil 7.500 kvadratmeter, tilsvarende cirka 40 prosent av hele bibliotekbygget, skal leies ut til andre enn Deichmanske.

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs og @bjorneckblad på Twitter

Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

LES OGSÅ:

Snuser på Norge  

Her er knappen som truer Finn.no

«Okkupert» skal brukes i strømmeeksperiment

Se på DNtv:

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.