– Vi har en kulturminister som løper fra sitt ansvar. Hun forstår ikke at allmennkringkasting betyr at hele folket skal ha et godt og mangfoldig tilbud. Dette er kulturpolitisk en stor nedtur, sier mediepolitisk talsperson i Ap, Arild Grande, til NTB etter at regjeringen onsdag lyste ut en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting.

LES OGSÅ: Fjerner innholdskrav i ny tv-avtale

Dagens avtale mellom TV 2 og staten går ut ved nyttår. Den nye avtalen vil gjelde fram til 31. desember 2019, og det er fritt opp til mediebedrifter både i Norge og utlandet å søke.

I utlysningen fjernes blant annet dagens krav om sendinger for barn/ungdom, krav om nynorsk, og om at allmennkringkasteren skal bidra til å støtte norsk film- og TV-produksjon.

Enklere å søke

De eneste kravene til innhold som beholdes, er at kanalen skal ha egen nyhetsproduksjon og daglige nyhetssendinger, samt at kanalens hovedkontor skal ligge i Bergen. Det følger ikke statsstøtte med den nye avtalen.

LES OGSÅ: Dette er TV 2-sjefens taktikk for å overleve

– Vi fjerner kravene som ligger i dagens avtale for å gjøre det enklere for dem som vil søke. Dette fordi vi ser at folks TV-vaner har endret seg. Det er ikke alle som ser på lineær TV lenger, og dette kommer til å endre seg, sier kulturminister Linda Helleland (H) til TV 2.

Midlertidig avtale

Hun understreker at det er viktig med en allmennkringkaster som er et alternativ til, og som konkurrerer med, NRK. Hun understreker at treårsavtalen er midlertidig og at regjeringen vil komme tilbake med en framtidig modell for en kommersiell allmennkringkaster. Det følger ikke statlige penger med avtalen.

For Arbeiderpartiet er ikke dette godt nok. Arild Grande sier seg glad for at Bergen og nyhetsproduksjon er ivaretatt, men sier at vesentlige elementer i allmennkringkastingen forsvinner nå.

– Vi vet at norsk film og TV-bransje er i en fin utvikling. Dette vil bremses når kravet om å bidra til produksjoner fjernes. Barn og unge har et stadig mer marginalisert tilbud. Når kravet om egne sendinger for barn og unge forsvinner, kan vi ende opp med at det bare er NRK som vil stå igjen med et eksklusivt tilbud til barn og unge sier Arild Grande til NTB.

– Sterkest i Bergen

Utlysningen er åpen for både norske og utenlandske mediehus. Ansvarlig redaktør Øyulf Bjertnes i Bergens Tidende er ikke fremmed for tanken om å overta avtalen fra TV 2.

– Bergens Tidende har etter min mening det sterkeste redaksjonelle miljøet i Bergen. Og Bergen er jo et nøkkelord her. I tillegg har vi sterke samarbeidspartnere i Schibsted, som også har god kompetanse på TV. I lys av dette er det interessant å utforske hvilke muligheter som ligger i et samarbeid mellom Bergens Tidende og medier som VG og Aftenposten, sier Bjertnes til sin egen avis.

Han understreker at avisen ikke har tatt stilling til om den vil søke. Kommunikasjonsdirektør Sara Willand vil ikke kommentere utlysningen overfor Bergens Tidende. Hun opplyser at TV 2 skal gå grundig gjennom utlysningen og behandle den internt i ledelse og styre.

 

Se video:

Ted Cruz trekker seg
Skuffelsen var stor blant tilhengerne til Ted Cruz da han tirsdag kveld innrømmet nederlaget i Indiana og kunngjorde at han trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.
01:07
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.