Til helgen spiller de engelske fotballklubbene Sheffield Wednesday og Hull City opprykksfinale. Vinneren av kampen vil innkassere mellom 170 og 290 millioner pund - opp mot 3,5 milliarder norske kroner.

De to klubbene er miniputter i global sammenheng, og har den siste sesongen spilt i Championship, Englands nest høyeste nivå.

Grunnen til den gigantiske premiepotten er en ny, rekordstor avtale om TV-rettighetene til Premier League, Englands øverste divisjon. Over de tre neste sesongene vil TV-selskapene Sky og BT betale over fem milliarder britiske pund for å vise engelske fotballkamper. Det tilsvarer over 60 milliarder kroner.

Det betyr massive utbetalinger til klubbene i Premier League. Fra før har to lag rykket opp til Premier League, mens Sheffield Wednesday og Hull City vil møtes i en opprykksfinale der vinneren rykker opp til den øverste divisjonen.

Konsulent- og regnskapsselskapet Deloitte kaller det «tidenes største finansielle pris i verdensfotballen», og har regnet seg ut til at lagene som rykker opp fra Championship i år vil få minimum 170 millioner pund i ekstra inntekter neste år - en sum som vil øke til 290 millioner dersom klubbene klarer å unngå nedrykk i sin første sesong i den øverste divisjonen.

- Utrolig stort

Norske Christian Kalvenes spilte og vant opprykksfinale med den engelske klubben Burnley i 2009.

- Det er største kampen jeg har vært med på i min karriere. Det var utrolig stort, sier Kalvenes om kampen.

Han merker at summene det er snakk om nå er langt større enn da han selv spilte i England.

Saken fortsetter under bildet

Christian Kalvenes, her i duell med Tottenham-spiller David Bentley under en cup-kamp med Burnley i 2009. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
Christian Kalvenes, her i duell med Tottenham-spiller David Bentley under en cup-kamp med Burnley i 2009. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix (Foto: AFP)
 

Da Kalvenes vant opprykk med Burnley, utgjorde TV-avtalen for Premier League omtrent 6,8 milliarder kroner per sesong etter dagens kurs. Det utgjør omlag en tredel av avtalen som trer i kraft fra høsten av.

Frykter negative konsekvenser

Fotballkommentator Kasper Wikestad i TV2 har fulgt engelsk fotball over lang tid, og frykter negative konsekvenser av den stadig økende pengepotten i engelsk fotball.

- Med den nye tv-avtalen er pengene i potten hinsides noe tidligere, sier Wikestad til DN.

Fotballkommentator Kasper Wikestad i TV2. Foto: Heiko Junge /
Fotballkommentator Kasper Wikestad i TV2. Foto: Heiko Junge / (Foto: NTB scanpix)

Lønnsnivået i engelsk fotball er det høyeste blant alle ligaer i verden, og de største stjernene tjener millioner i ukelønn.

- Det er en helt syk lønnsspiral. Samtidig har du folk som får hverdagen til å gå opp i klubbene som ikke tjener spesielt mye. Det er en fryktelig negativ effekt, sier Wikestad.

Kan risikere fall

Den store økonomiske forskjellen mellom de to øverste nivåene i England har tidligere bidratt til at flere storklubber har falt langt ned fra toppen.

- Man rykker ned med Premier League-lønningene til en liga som er verdens verste å komme seg ut av, sier Wikestad.

Flere av disse klubbene som rykket ned fra den øverste divisjonen fortsatte å investere i dyre spillere og høye lønninger for å komme tilbake til toppen raskt. Men da den sportslige suksessen uteble gikk flere av klubbene nesten under.

Kalvenes merket også denne trenden allerede da han spilte i England.

- De nye pengeavtalene forsøker å hindre at dette skjer, og at man skal bygge opp klubbene langsiktig. Men allerede da jeg var der borte tilbød klubbene spillerne dyre kontrakter da de rykket ned, sier han.

Større pott enn verdenseliten

Samme dag som playoff-finalen spilles, møtes de spanske fotballgigantene Real Madrid og Atletico Madrid i finalen i Champions League, ansett som den mest prestisjetunge klubbturneringen i verden. Fjorårets Champions League-vinner, den spanske storklubben FC Barcelona, inkasserte 61 millioner euro for å vinne turneringen. Det tilsvarer 570 millioner kroner.

- Før var Champions League et veldig viktig økonomisk aspekt for Premier League-klubber. Det er det ikke lenger. Økonomisk overlever klubbene lett uten inntektene fra den turneringen, sier Wikestad.

Den totale premiepotten i fjorårets Champions League-turnering var i overkant av en milliard euro, over ni milliarder kroner, fordelt mellom 32 deltagende klubber.

De nye TV-rettighetene for Englands øverste divisjon tilsvarer omtrent 1,7 milliarder pund per sesong fordelt på 20 klubber. Det tilsvarer over 20 milliarder kroner.

TV 2 betalte 1,65 milliarder for Premier League til å vise Premier League.

På størrelse med Rosenborg

Sheffield Wednesday omsatte for oppunder 15 millioner pund i året frem til juni 2015. Det tilsvarer omtrent 180 millioner kroner. Da Hull City sist var i Championship, i 2013, omsatte klubben for elleve millioner pund. Det tilsvarer omtrent 130 millioner kroner etter dagens kurs.

Til sammenligning omsatte den norske seriemesteren Rosenborg for 154 millioner kroner i 2014.

Likevel mener Wikestad de engelske klubbene ligger et godt stykke foran den norske ligavinneren.

- Vi må huske på at Sheffield Wednesday er en sovende gigant, sier han.

Wikestad legger også til at Hull City allerede i sesongen 2014-15 spilte i Premier League og har fått en rik eier som støtter klubben økonomisk.

Les også på DN.no:

Milliardspill om tv-rettigheter dnPlus  (DN+)

Gigantselskaper i kulissene bak Kinas fotballrevolusjon

Storklubber etterforskes for brudd på finansregler  

Her er hedgefondet som har dratt inn en halv milliard på fotballoverganger  

Døråpner for gründere i New York  

Norsktoppene dnPlus (DN+)

Varsler kraftig økning i strømprisen dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Episode 9: En Facebook-felle for norske medier, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.