The Association of National Advertisers (ANA) publiserte tirsdag en studie som er utført av analyseselskapet K2 Intelligence og basert på intervjuer med 150 kilder i det amerikanske reklamemarkedet.

LES OGSÅ: Annonsører slår alarm dnPlus

Manglende transparens

Studien avslører en rekke svakheter i måten kjøp og salg av reklame skjer på:

  • Ikke transparente forretningsmetoder er gjennomgående. 59 kilder rapporterte at de hadde hatt direkte erfaring med slike metoder.
  • Studien avdekket bevis for ikke-transparente forretningsforhold i alle mediekategorier, inkludert digital, utendørsreklame, print og tv.
  • 34 kilder rapporterte indisier på at annonsører ikke får informasjon om rabatter mediebyråer mottar fra medier, og at annonsørene ikke får del i disse rabattene.
  • Eposter og kontrakter mellom medier og mediebyråer, som er innhentet i forbindelse med studien, viser at mediene betaler rabatter på mellom 1,67 og 20 prosent av samlet reklamekjøp til mediebyråene eller tilknyttede selskaper.
  • Rabattavtalene er ofte strukturert som betaling for tilleggstjenester som konsulenthjelp eller research, tjenester som ifølge rapporten gjerne er av liten verdi, overpriset eller ikke leveres i det hele tatt.
  • Mediebyråer kjøper i noen tilfeller reklameplass i medier på egen hånd, for deretter å videreselge denne til annonsører. I studien har K2 mottatt informasjon om mediebyråer som ikke opplyser om sin innkjøpspris, men videreselger reklameplassen til annonsør med påslag som kan variere fra 30–90 prosent.

Store utfordringer

Jan Morten Drange, administrerende direktør i ANAs norske søsterorganisasjon ANFO, har ikke rukket å gå inn i detaljene i rapporten. Men han konstaterer at annonsørene står overfor store utfordringer i den digitale økonomien.

– Transparens og åpenhet står igjen frem som absolutte krav. For å nå frem her er det avgjørende at vi som annonsører stiller spørsmål og krever svar. Rapporten dreier seg i stor grad om pengestrømmer og rabatter. Her er det også en viktig forskjell på hva som er lovlig i de enkelte markeder varierer. Det som er ulovlig i det amerikanske markedet er ikke nødvendigvis ulovlig i eksempelvis Norge. Det kan likevel være en praksis vi mener er uakseptabel. Eksempelvis kickbackavtaler til mediebyråer basert på akkumulert omsetning i et medium/kanal. Vi er jo av den oppfatning at rabatter skal tilfalle kunden, sier Drange.

Her er link til ANAs side der rapporten er publisert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.