Den amerikanske næringslivsavisen Wall Street Journal avslørte tirsdag at Facebook har signert kontrakter med rundt 140 medier og kjendiser for å bruke livestrømming-funksjonen til Facebook.

Ifølge WSJ, som har sett et dokument i sakens forbindelse, er avtalene verdt over 50 millioner dollar.

DN skrev om at Facebook punger ut for nyhetsleverandørers live-video i april.

Kamp

Nyheten kommer på toppen av en lengre kamp mellom Facebook og andre videoaktører om markedet.

Ifjor skrev DN om hvordan Facebook nedgradert Youtubes videoer i sin algoritme.

Samtidig haglet beskyldningene om at Facebooks vekst i videovisninger - fra én til fire milliarder videovisninger om dagen på bare noen måneder - var hentet fra allerede opplastede videoer, for eksempel på Youtube.

Konsulent Thomas Lien i digitalbyrået Synlighet, sier til DN at satsingen på Facebook Live er Mark Zuckerberg og cos måte å sørge for at det leveres eget innhold på Facebook.

For Facebook har tradisjonelt støttet seg på innhold som er produsert av andre - for eksempel nyhetsmedier, kjendiser eller viralsider.

– Ved å satse såpass tungt på kjendiser og profiler, vil Facebook kunne eie eget innhold i mye større grad, sier Lien.

Ifølge avisen er 17 av avtalene verdt mer enn én million dollar. Det høyest betalte mediet er Buzzfeed, som ifølge WSJ får over 3.05 millioner dollar mellom mars 2016 og mars 2017.

Svar mot Snapchat

Lien tror Facebooks strategi er et svar på den sterke posisjonen tjenesten Snapchat har tatt innen medie- og kjendisverdenen. Snapchat gir alle mulighetene til å lage korte video- eller bildemeldinger, og sette disse sammen i såkalte «Stories».

– Youtube har også forsøkt livestreaming, men jeg har inntrykk av at det er mer personer som er stjerner på Youtube som benytter seg av dette, sier Lien, som også tror Facebook rimelig greit kommer til å tjene tilbake de 50 millioner dollarene gjennom annonser og sponsede streamer.

– Facebook får mange flere sidevisninger av dette. Dette vil også spille inn i det store videokappløpet, der kampen om hvem som har flest avspillinger og andel visninger på nett er sterk, sier Lien.

Han mener det handler om timing - og at timingen om å satse på live-video er riktig nå.

- Som med alle nye plattformer og medieteknologi handler det om å satse i riktig øyeblikk. Det fantes matleveringstjenester før Foodora, men brukerne må bli vant med teknologien og se at andre tar den i bruk først. Det har lenge vært grunnen til at Periscope og Meerkat har blitt sett på som nisje, og Facebook ser at tiden er moden for å satse på livestreaming nå, sier Lien.

Les også: Advarer mot Facebook-oppskriften

Utfordring for mediene

DN skrev tirsdag om hvordan norske medier har merket at det er vanskeligere å nå ut med sine innlegg på Facebook.

Digitalredaktør i VG, Ola Stenberg, sa da at han trodde trafikken fra Facebook til mediehusene vil falle enda mer i tiden som kommer.

– Det er helt åpenbart at trafikken fra Facebook vil falle når video og live-video får en så sentral plass. Facebook har vært en kontinuerlig endring av retning, og det vil skje nye endringer i månedene som kommer, sa Stenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.