Hvert halvår samler finansmann og musikkelsker Thorstein Selvik sammen en jury av finans- og musikkompetente folk. Denne gangen har juryen satt sammen en liste over de 150 beste psykedelia-låtene noensinne. Med seg på laget har han blant annet investormilliardær Petter Olsen, Aschehoug-redaktør Øyvind Pharo og BI-professor Tom Colbjørnsen – som Selvik selv trekker frem som sentrale skikkelser i arbeidet. Olsen studerte blant annet i California på midten av 1960-tallet og opplevde miljøet rundt genren på kloss hold, mens de andre har investert mye tid og bidratt med stor musikkhistorisk kunnskap for å ferdigstille listen, ifølge Selvik.

Tidal har satt sammen en egen spilleliste med alle sangene. Du kan høre den her.

Beatles topper

På førsteplass finner vi The Beatles’ «A day in the life». Musikkmagasinet Rolling Stone har blant annet gitt låten en 28. plass på sin liste over de beste låtene noensinne. Sangstrofen «I’d like to turn you on» ble i sin tid bannlyst av BBC, på grunn av sin antatte referanse til narkotika, noe som også er med på å plassere låten i psykedelia-genren. Ifølge Selvik er også låtens undertone tydelig kjennetegnet av psykedelia, ved at den bygger seg opp på en sånn måte at det «føles som hjernen eksploderer».

– Beatles’ betydning for denne epoken er enormt stor. De sto midt oppi den historiske genren som kjennetegnes av lidenskap, geniskap, filosofi, politikk og mote osv., sier Selvik.

«Et miljø»

Han sier det er vanskelig å gi en klar definisjon på hva psykedelia-genren innbefatter, noe de også har «kranglet som gale» om i juryen. De har hovedsakelig valgt ut musikk fra perioden 1966-1969, da genren hadde sitt utspring. Selvik beskriver psykedelia mer som et miljø rundt musikken, mer enn en bestemt musikktype.

– Denne gangen har vi prøvd å komme oss litt ut av gutterommet og prøver å knytte musikken til viktige fenomener. Det er 50 år siden psykedeliabølgen – et jubileum vi mener er viktig historisk, sier han.

Han forstår at genren kan fremstå kontroversiell og at mange vil rynke på nesen av genrens tilknytning til narkotika og særlig LSD.

– Det er mye stor kunst og innovasjon som har kommet ut av dette tankegodset og det ser man fortsatt spor av, mener han.

Kvinnekritikk

Juryen har tidligere blitt kritisert for å ha få kvinner i juryen. Denne gangen er det én kvinne i juryen – den amerikanske journalisten Beth Peerless. Selvik sier at de forsøkte å få med flere denne gangen, men at de som ble valgt ut til slutt var basert på hvor mye tid man hadde å gi til prosjektet og kunnskap om temaet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.