Bård Tufte Johansen (47) har gjort stor suksess med sitt show de siste årene – og gjennom sitt aksjeselskap Seegood as har han de siste to årene sittet igjen med nesten 13 millioner kroner etter skatt.

Inntektene kommer blant annet fra det ekstremt populære showet «Mann 44», som Johansen turnerte hele Norge med i 2014 og 2015 – på et tidspunkt med flere forestillinger hver dag.

Johansen har i samme periode tatt ut 4,8 millioner kroner i utbytte fra selskapet – og han er fornøyd med resultatene.

– Fortsatt høyt, ja, men ned fra året før. Jeg har som mål at jeg innen 2020 skal være i øvre middelklasse, der jeg tross alt hører hjemme. Målet skal nås ved hjelp av dyr elbil og lange ferier. Sammen med noen REC-aksjer, gjør vel dette susen, skriver Johansen i en tekstmelding til DN.

Litt lavere

DNs gjennomgang av et knippe komikeres aksjeselskaper viser at det generelt er gode tider i norsk humorbransje – selv om totalomsetningen sammenlignet er noen millioner kroner lavere enn året før, hovedsakelig drevet av inntektsfall hos nettopp Johansen og Kristian Valen. Sistnevnte tok et utbytte på tre millioner kroner fra selskapet Deepwater Records & Entertainment i 2015.

Sigrid Bonde Tusvik (36) var en av komikerne som økte omsetningen sammenlignet med 2014. Sigtus as satt igjen med 2,2 millioner kroner i årsresultat, og Tusviks utbytte og lønnskostnader var i 2015 på totalt på 1,6 millioner kroner.

– Mitt fokus er først og fremst på kvinneandelen i selskapet. Sigtus as har både kvinnelig styreleder og daglig leder, så der håper jeg at selskapet kan være til inspirasjon for mange av DNs lesere, skriver styreleder og daglig leder Sigrid Bonde Tusvik i en tekstmelding til DN.

Hun gir følgende svar på spørsmål om hvorfor så mange norske komikere gjør det bra:

– Sikkert mange grunner, men tror et av svarene er Elina Krantz.

Latter-smell

DN har tidligere omtalt resultatet på norsk humorbransjes storstue – Latter på Aker Brygge – som opplevde at billettinntektene omtrent ble halvert i 2015 sammenlignet med 2014. Det førte til at omsetningen gikk fra 94,8 millioner kroner i 2014

Latter og Standup-norgessjef Elina Krantz (42) ga til DN forklaringen at antallet show gikk litt ned, at sentrale komikere hadde et friår etter turneer, og at man isteden brukte mye av året på å bygge opp nye komikere.

Andre aktører er i ferd med å se dagens lys. Istage Entertainment as ble stiftet i slutten av 2013, og eies av komikerne Nils-Ingar Aadne (33), Terje Sporsem (40), Dag Sørås (38), samt manager Stian Morten Pettersen (29). Selskapet omsatte for 15,9 millioner kroner i 2015, en økning på snaut syv millioner kroner fra 2014.

– Det er jo tøft å starte opp fra bunnen av, så jeg kan bekrefte at jeg er veldig fornøyd med de første to årene, sier styreleder Nils-Ingar Aadne i Istage Entertainment.

Han sier at veksten i 2015 kommer på grunn av flere produksjoner for komikerne, men hadde ikke trodd at det skulle gå så fort. Selskapet har ansatt fire medarbeidere, deriblant Fredrik R. Lillegraven (30) som daglig leder fra nyttår.

– Det har gått litt fortere enn det vi hadde turt å håpe på. Vi komikere skal ikke først og fremst være på kontoret, så jeg er veldig fornøyd med allerede å ha en stab med fire utrolig dyktige medarbeidere, som gjør en kjempejobb.

Aadne tror 2016 blir et litt tøffere år for Istage, fordi komikerne i år har lavere aktivitet, og forbereder et aktivt 2017.

– Det blir noen ganger oversett av mediene, men i vår bransje er det noen ganger variasjoner, sier Aadne.

Han understreker at han aldri måler sin suksess etter omsetningen i hans aksjeselskap, Gøyalt as, og mener at steinhardt arbeid ligger til grunn for at så mange komikere lykkes i å drive lønnsom virksomhet.

– Det må ikke fremstilles som om dette er lettjente penger. Mitt inntrykk er at de som jobber hardest, er de som gjør det best, sier Aadne.

DN har ikke oppnådd kontakt med Elina Krantz og Kristian Valen.

&lt;script type="text/javascript"&gt;var embedDeltas={"100":819,"200":549,"300":459,"400":428,"500":414,"600":400,"700":386,"800":369,"900":369,"1000":369},chart=document.getElementById("datawrapper-chart-GKxJW"),chartWidth=chart.offsetWidth,applyDelta=embedDeltas[Math.min(1000, Math.max(100*(Math.floor(chartWidth/100)), 100))]||0,newHeight=applyDelta;chart.style.height=newHeight+"px";&lt;/script&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;relation source="DTI" sourceid="dti_resultbox-5133962" &gt;&lt;field name="title"&gt;Istage Entertainment as&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Verdien i noen av Trondheims fremste presisjebygg ble anslått til 3,6 milliarder: &lt;a href="http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2016/07/28/2120/Jus/hevder-verdien-ble-blst-opp"&gt;Hevder verdien ble blåst opp&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;a href="http://www.dn.no/d2/2016/07/28/2033/Sport/-egentlig-er-jeg-fire-r-for-tidlig-ute-det-var-ol-i-japan-vi-siktet-mot"&gt;– Egentlig er jeg fire år for tidlig ute. Det var OL i Japan vi siktet mot.&lt;/a&gt; (D2)&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Valutasmell: &lt;a href="http://www.dn.no/nyheter/finans/2016/07/28/2120/Ln/tapte-like-mye-som-han-lnte"&gt;Tapte like mye som han lånte&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"/&gt;&lt;field name="paid"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"&gt;30&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Humor" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.