Spania har pålagt private fjernsynskanaler som har brukt det analoge bakkenettet i landet, å sende både digitalt og analogt i en overgangsperiode mens systemet digitaliseres.

Allerede i 2011 kunngjorde spanske myndigheter at selskapene skulle kompenseres for merkostnaden dette innebar.

Det har EU-kommisjonen nå konkludert med at ikke er lov.

– Dette tiltaket favoriserer kringkastere som bruker bakkenettet, foran dem som bruker annen teknologi. Det er i strid med prinsippet om teknologisk nøytralitet, sier konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Hun påpeker samtidig at Spania er nå ferdig med utbyggingen av det digitale nettet, uten at noen statsstøtte er blitt utbetalt. Det er derfor ikke nødvendig å kreve penger tilbake.

Statsstøtte også tema i Norge

I Norge pågår diskusjonen om TV 2s allmennkringkasterrolle.

TV 2 sa torsdag nei til en midlertidig allmennkringkasteravtale, blant annet fordi kanalen ønsker kompensasjon fra staten for sin nyhetsproduksjon.

En av flokene kulturminister Linda Hofstad Helleland må løse, er nemlig hvordan hun skal imøtekomme TV 2s ønske om kompensasjon fra staten, uten at det kommer i konflikt med EØS-reglene mot statsstøtte.

Isåfall risikerer staten å få Eftas overvåkningsorgan Esa på nakken.

Helleland kommenterte ikke direkte dette spørsmålet i pressemeldingen Kulturdepartementet sendte ut torsdag ettermiddag.

- Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere. Av den grunn ble alle andre krav enn daglige nyhetssendinger og lokalisering i Bergen tatt ut av utlysningen, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland i pressemeldingen.

(©NTB)

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

 

Dette er Norges «sykeste» kommuner

Trump dumper børsen  

Se DNs boligspesial: Norges mange boligmarkeder

Norwegian: Tjener på billig olje og fullere fly dnPlus  (+)

Fjord1-eier på frierferd dnPlus  (+)

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.