Facebook meldte fredag at de hadde sagt opp hele sitt team av mennesker som redigerte listen over aktuelle nyhetstemaer, den såkalte «trending»-listen. Det skulle de kanskje ikke ha gjort.

For heretter skal disse temaene plukkes ut automatisk av dataprogrammer – såkalte algoritmer, eller roboter. Det har allerede ført til mer enn ett uhell, skriver avisen The Guardian.

Facebooks robot valgte blant annet å vise frem en falsk nyhetshistorie om at Fox News hadde sagt opp «foræderen» Megyn Kelly, for påstått støtte til Hillary Clinton og etter reaksjoner fra seerne på hennes intervju med presidentkandidat Donald Trump. Kelly er ikke sagt opp og har ikke støttet Clinton.

Les også: Facebook anklages for å føre leserne bak lyset

Saken stammet fra et nettsted som ikke sto på listen over nettsteder Facebooks menneskelige team skulle stole på, skriver The Guardian.

Kjønnsorganer på Facebook

Nyhetsroboten har også plukket ut en sak der forfatteren Ann Coulter kalles en «C*nt», altså et kvinnelig kjønnsorgan, samt at den plukket opp hashtagen «#McChicken», som ble en viral hit etter at noen la ut en video av en mann som masturberte med en McChicken-burger.

Facebooks menneskelige team skal ha hatt strenge retningslinjer, og hadde neppe sluppet noe av dette gjennom. Ifølge The Guardian ser Facebook ut til å ha hatt en langsiktig plan om å legge ned gruppen, ettersom maskinene skulle lære av deres valg.

Facebook har for øvrig de siste dagene fått mye oppmerksomhet for sin sensurpolitikk når det gjelder nakenhet, etter at nettsamfunnet sensurerte et berømt bilde fra Vietnam-krigen, som viser en naken jente som løper fra en brennende landsby.

Les også: Mektig fjasbok dnPlus

Kritikk også for menneskelig håndtering

Facebook forklarer i en usignert blogpost at det slutter med menneskelig moderering for å kunne tilby tjenesten til flere. «Trending» er i dag kun tilgjengelig på engelsk, og bare i noen markeder, ifølge deres nettsider.

«Vårt mål er å tilby Trending for så mange mennesker som mulig, noe som ville vært vanskelig å få til hvis vi baserte oss kun på håndvalgte temaer. En mer algoritmedrevet prosess tillater oss å utvide Trending til å dekke flere temaer og flere mennesker globalt, over tid», skriver Facebook.

Facebook skriver også at automatisering har vært planen hele tiden, men at de fremskyndet planene etter tilbakemeldinger tidligere i år. Dette er trolig en henvisning til nyhetsoppslag med anklager om at Facebooks menneskelige Trending-team rutinemessig fjernet innlegg som støttet konservative saker.

Les også: - Ikke enig i at vi har gjort oss for avhengige av Facebook

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Facebook.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

Olav Thon synes de har gjort nok
01:46
Publisert:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert: