Forfatter Tom Egeland opplevde i forrige måned at et ikonisk krigsbilde han la ut på Facebook ble fjernet.

Begrunnelsen var at bildet av ni år gamle Kim Phuc, tatt under Vietnam-krigen i 1972, stred mot nettsamfunnets regler om nakenhet.

LES OGSÅ: Vil innføre nordisk nakenhetssone dnPlus

Beskjeden fra Facebook, som Tom Egeland har postet på Twitter mandag.
Beskjeden fra Facebook, som Tom Egeland har postet på Twitter mandag.
Nå har Facebook utestengt Egeland helt og holdent i 24 timer - etter at han linket til en artikkel i Dagsavisen der Kim Phuc selv kritiserer Facebooks sensur av krigsbildet.

LES OGSÅ: Knut Olav Åmås om den siste dillen på Facebook: Emojikratiet vi elsker dnPlus

– Det er jo ironisk og paradoksalt, og egentlig ganske skummelt, at de ikke bare sensurerer bildet – men også kritikken av Facebook både fra Kim Phuc og meg. Selv om dette i utgangspunktet handler om publisering av bilder, er det jo også en regulær sensur av kritikk mot Facebook. Det er vanskelig å tolke det annerledes, mener Egeland.

Etter at også jurist og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf opplevde at Facebook slettet hennes oppdatering om sensuren av det berømte krigsbildet, begynte mange å dele Tusenvis deler dette bildet på Facebook i protest

Blokkert i ett døgn

Egeland har bedt Facebook-vennen Harald Strømme legge ut skjermdumper som viser hvordan Facebook forklarer utestengelsen.

Der skriver Facebook at Egeland nylig postet noe som strider mot Facebooks retningslinjer, og at han derfor er midlertidig blokkert fra å bruke Facebooks oppdateringsfunksjon.

«Blokkeringen vil være aktiv i én dag til. Hvis du mener at du ser dette ved en feiltagelse, kan du gi oss beskjed,» skriver Facebook.

Lukter ikke godt

Harald Strømme kommenterer det som har skjedd slik:

«Lukter ikke godt av dette. Kan dere være bekjent av en slik praksis Rune Paulseth?»

Paulseth er sjef for Facebook i Norge, og har foreløpig ikke svart på utfordringen.

Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Andreas Münster, har bedt om å få spørsmål oversendt på epost.

Frank Gander.
Frank Gander.
Må tilpasse seg

Lørdag tok flere representanter for norske mediehus til orde for at Facebook må tilpasse seg nordiske regler for høflighet og sømmelighet.

Nettsjef Frank Gander lufter tanken om en slags Vil innføre nordisk nakenhetssone dnPlus , der man bruker geoblokkering for å unngå problemer i andre regioner.

Kristin Grøntoft
Kristin Grøntoft (Foto: Aftenposten)
Sosiale medier-sjef Kristin Grøntoft i Aftenposten foreslår at nettsamfunnet innfører forskjellige kjøreregler for hva vanlige brukere kan poste, og hva etablerte mediehus med lang erfaring i å ta redaksjonelle avgjørelser kan gjøre.

Tom Egeland sier han har klaget på utestengelsen, men at han ikke akkurat har tenkt å saksøke Facebook.

- Det jeg håper er at ved å sette kritisk søkelys på dette, så vil det gradvis synke inn hos Facebook-ledelsen at slike internasjonale regler for nakenhet og sømmelighet må revurderes. Det kan ikke være sånn at samme standarder skal gjelde i hele verden. Da blir det jo, som andre har påpekt, land som Saudi-Arabia og Usbekistan som setter standarden, sier Egeland.

Trist at noen fokuserer på nakenheten

Til Dagsavisen uttalte en talsperson for Kim Phucs stiftelse at «det gjør Kim trist at noen fokuserer på nakenheten i dette historiske bildet, i stedet for det kraftfulle budskapet det formidler.»

Tom Egeland synes det er viktig å slå ned på alle former for meningskontroll.

- Opplever du dette som ubehagelig?

- Ja, i den forstand at jeg føler det veldig inngripende. Vi lever i et samfunn og en kultur som i liten grad er utsatt for poltiisk og ideologisk sensur. Men gjennom Facebook får jeg på en måte smake litt på hvordan det kanskje føles i regimer der sensuren virkelig går ut over demokrati og ytringsfrihet, sier forfatteren.

Han sier hendelsen viser hvordan nettsamfunnet behandler millioner av brukere.

- Sammenlignet med forfattere i Tyrkia som opplever å bli fengslet er dette uskyldig. Men det er viktig at man slår ned på alle former for meningskontroll og sensur. For i neste øyeblikk er det ikke bilder det handler om, men hva du mener. Det er viktig at vi brukere sier fra og så får vi håpe Facebook lytter og tar kritikken til seg. Og at de ser på - ikke bare regelverket - men først og fremst måten det håndheves på, sier Egeland.

- Det grunnleggende er at det er forskjell på porno, som jeg er enig i skal blokkeres på Facebook, og et ikonisk fotografi fra en krigssituasjon der en jentunge er naken fordi hun rev av seg brennende klær, sier Egeland.

Facebook: Kan bli utestengt permanent

Ifølge Facebook kan «folk som gjentatte ganger publiserer ting som ikke er tillatt på Facebook, kan få kontoene sine deaktivert permanent.»

Følg Etterbørs på Facebook for nyheter fra medieverden og DNgründer for nyheter om norske gründerbedrifter.

LES OGSÅ:

«Årets medietalent» bytter ut mediebransjen med pr-jobb»

Knut Olav Åmås om den siste dillen på Facebook: Emojikratiet vi elsker dnPlus

Sterk vekst for Kagge  

Anbefalt fra DNTV:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.