NRK-ledelsen vil omorganisere nyhetsavdelingen og opprette en helt ny oppdateringslinje.

Det ble klart på et informasjonsmøte onsdag.

- Det er flere før oss som har delt organisasjonen i «dybde» og «oppdatering». Noen tar seg av løpende nyheter, andre mer dybde, forklarer nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord.

På spørsmål om hvordan dette skal organiseres på tvers av tv, radio, nett og mobil viser hun til en prosjektgruppe NRK har nedsatt for å se på organiseringen.

- Det er ingen tvil om at vi har behov for en mer spisset organisasjon for breaking news, sier hun.

Kritikken

NRK fikk mye kritikk for sin dekning av to store hendelsesnyheter – brannen i Lærdal i januar 2014 og Terroren i Paris i  november 2015.

- Vi har siden Paris jobbet for å bli bedre på breaking news. Vi fikk veldig klar tilbakemelding fra publikum om at vi ikke var bra nok, sier Beverfjord.

Er disse hendelsene grunnen til disse endringene?

- De gjorde det tydeligere at vi var nødt til å styrke oss på dette feltet, sier Beverfjord.  

Richard Aune i NRKs redaksjonsklubb.
Richard Aune i NRKs redaksjonsklubb. (Foto: Gunnar Blöndal)
- Direkte uklokt

At ledelsen nå har konkludert med at NRK skal ha en ny oppdateringslinje kommer overraskende på Richard Aune, leder for fagforeningen NKJ med 1700 medlemmer.

- Det er satt ned prosjektgrupper som skal jobbe med omorganiseringen, og de er ikke engang kommet ordentlig i gang. Vi trodde dette var noe som skulle vurderes der, sier han.

Han understreker at klubben ønsker å bidra og samarbeide med et åpent sinn for å gjøre NRK bedre på hendelsesnyheter – og at han utelukker ikke at en oppdateringslinje kanskje er det rette. Men han reagerer på at ledelsen tilsynelatende har konkludert.

- Det er direkte uklokt å starten prosessen med en konklusjon, hvis det er det som har skjedd, sier han.

Beverfjord bekrefter at innføring av en oppdateringslinje skal ligge til grunn for prosjektgruppenes videre arbeid.

- Det vi har sagt, er at det er behov for en egen linje til å håndtere oppdateringsoppdraget 24/7 i NRK Nyheter, noe som ikke er noe kontroversielt forslag for en nyhetsorganisasjon i 2016. Hvor stor den skal være, hvordan den skal organiseres og hvem som skal jobbe der skal prosjektgruppen se på.

Hun understreker at de har gjort en grundig vurdering av dette i forkant.

Aune sier alle ser at nyhetsbildet endrer seg, og at organisasjonen må tilpasses. Men han understreker at nyhetsdivisjonen er kompleks, med folk som jobber på tvers av mange typer nyhetskanaler.

- Det skal ikke så mange organisasjonsmessige blemmer til før det får konsekvenser et sted, sier han.

Mer, ikke mindre nett

NRK-ledelsens plan er  at oppdateringslinjen også skal styrke NRK på nett og mobil.

- Publikum flytter seg fra tradisjonelle plattformer, særlig de unge, og da mener jeg de under 50, sier Beverfjord.

- Det har de siste årene vært debatt om NRK bør holde seg til tv og radio, og ikke konkurrere med kommersielle nettmedier. Nå skal nett og mobil styrkes?

- Vi skal bringe nyhetene ut til publikum der de er, uansett medium, det er fremtiden. Mediene flyter også sammen så det blir vanskelig å skille, sier Beverfjord.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.