I midten av september ble det kjent at Aftenposten må nedbemanne med 40 ansatte for å nå målet om å spare 100 millioner kroner innen 2018.

Men til nå er altså bare halve målet nådd. 17 personer har søkt og fått innvilget avtalefestet pensjon (AFP), mens to har tatt sluttpakke, skriver Nettavisen.

Trykket stemning

Fristen for å søke sluttpakker ble torsdag forlenget med én uke til torsdag 6. oktober.

– Det ser ikke lyst ut med tanke på å komme i mål med frivillighet, selv om mange sikkert vil søke tett opp mot fristen, sier klubbleder Frank Lynum i Aftenposten til Nettavisen.

– Det er en veldig trykket stemning her nå. Det er mange som går og ser etter andre muligheter. I tillegg er det mange som er redd for hva som skal skje i neste runde, sier han.

– Ser mørkt ut

De som har søkt om AFP, får med seg 20 prosent lønn fra fylte 62 år til de oppnår den ordinære pensjonsalderen ved 67 år, skriver fagbladet Journalisten.

En uke før det som av mange ansatte oppfattes som selve D-dagen i Aftenposten, ser også ledelsen mørkt på muligheten til å unngå en styrt nedbemanning.

– Det er vanskelig å forutse hvor mange flere søknader som kommer siste uken. Men det er så stor avstand at det i dag ser mørkt ut når det gjelder å komme i mål med frivillighet, sier sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen.

Samvittighet

En av dem som har søkt og fått innvilget førtidspensjon, er Håkon Letvik som har 35 års fartstid i avisen. Han sier til Journalisten at han ikke har samvittighet til å holde på jobben lenger.

– AFP-avtalen er mitt lille bidrag til å løse problemet med en nedbemanning på 40 personer. Mange er bekymret, og presset øker på folk for at flere skal ta sluttpakke. Flere har som meg hatt søvnproblemer i flere netter, i denne runden. Det handler jo om framtiden og eksistensen til folk, så dette har også en stor menneskelig side, sier 60-åringen som ledet redaksjonsklubben fra 1997 til 2007.

I denne perioden dro han klubben gjennom fire nedbemanningsrunder. I årene etter fulgte to store kuttrunder i 2009 og 2012, og en mindre i 2014.

Kan bli bråk

I tillegg til arbeidet med å definere kompetanse og hvem som får bli med videre og ikke i en ny organisasjon, er klubbleder Frank Lynum urolig for at ledelsen vil fravike fra ansiennitetsprinsippet som er nedfelt i hovedavtalen.

Det skal særlige grunner til å fravike dette prinsippet, påpeker han.

– Det er viktig at ledelsen gjør en ordentlig jobb med den utvelgelsen og ikke forhaster seg. Det kan potensielt skape mye bråk i etterkant, i verste fall med arbeidsrettssaker, sier Lynum.

 

Les også: Advarer om tidenes boligboble

Endelig i pluss etter «sabla» dyr sponsoravtale

Nye takster kan avsløre lokkeprising

 

Se DNtv:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.