Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) varsler en utredning som skal kartlegge pengestrømmene i produksjon og salg av filmer og tv-serier. Foto: Ida von Hanno Bast
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) varsler en utredning som skal kartlegge pengestrømmene i produksjon og salg av filmer og tv-serier. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Film

Vil vite hvor mye Netflix tjener

Norsk filmbransje vil ha avgift på Netflix- og HBO-abonnenter. Kulturministeren vil først vite hvor mye penger de tjener her til lands. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg mener at strømmetjenester og alle de leddene som tjener penger på formidling av norske filmer og tv-serier også bør bidra til finansieringen av nytt innhold. Men for å være hundre prosent sikker i min avgjørelse vil jeg ha all kunnskap på bordet før jeg går til det skrittet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (39).

Kulturministeren varsler nå en utredning som skal kartlegge pengestrømmene i produksjon og salg av filmer og tv-serier.

Bakgrunnen er det betente spørsmålet om hvorvidt strømmetjenester og bredbåndsleverandører skal pålegges å være med på å betale for norsk film- og tv-produksjon.

Da dvd var nordmenns foretrukne valg, gjorde en egen avgift at filmbransjen levde godt på å få tre kroner og 50 øre for hver solgte dvd. Pengene er blant annet blitt brukt til å finansiere landets filmfestivaler, cinemateker og barnefilmtiltak. Avgiften finnes fortsatt, men dvd-salget er nesten borte. 

En utredning vil kunne gi kulturministeren ryggdekning for å innfri filmbransjens krav om at de som tjener penger på norsk innhold i dagens medievirkelighet – strømmetjenestene og bredbåndsselskapene – må være med å betale.

Norsk filminstitutt (NFI) foreslår i en ny rapport en avgift på mellom 2 og 2,5 prosent av salgsinntektene til strømmetjenestene og bredbåndsleverandørene i Norge. I tillegg foreslår de at strømmetjenestene pålegges å ha minst 20 prosent norsk innhold på tjenesten. 

Diskusjonen om en strømmeavgift har gått i flere år.

– Det er ingen hemmelighet at her er det sterke meninger og ulike oppfatninger, sier kulturministeren.

IKT-Norge har beskyldt filmbransjen for å forsøke å «snike til seg andre folks penger» og har kategorisk avvist nye avgifter. Lederne i Filmforbundet, Skuespillerforbundet og Norske filmregissører har kalt bredbåndsleverandørene «de nye nettpiratene».

Hellands forgjenger, Thorhild Widvey, innkalte i 2015 aktørene til rundebord. Netflix og HBO valgte begge å ikke møte, og samtalene bar ikke frukter.

– Det kom ikke noe konkret ut av det. Det ble ikke noe felles løft for bransjen, sier direktør Sindre Guldvog (61) i NFI.

NFI har nylig levert en rapport som blant annet har konkludert med at EU-lovgivningen gir politisk spillerom både til å ilegge strømmetjenestene en avgift og å kreve at de gir særlig plass til nasjonalt innhold.

Mest sett på DNtv nå

Mest sett på DNtv nå

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør