Robert Keith og Thomas Fussell har de siste årene hentet ut 15 millioner kroner årlig fra Opticom og datterselskapet Thin Film Electronics, skriver Dagens Næringsliv. Utbetalingene høstet høylytt kritikk fra Opticom-opprørerne mens maktkampen herjet.

– If you pay peanuts, you get monkeys, har Keith selv bemerket.

Og det er ikke stort mer enn penger til peanøtter Keith og Fussell har mottatt i honorar fra Fast Search & Transfer, ifølge selskapets årsrapporter.

Lønn i årevis
Men etter at DN begynte å stille spørsmål om utbetalinger fra Fast til Keith og Fussell, har det kommet frem at de to har hevet lønn i årevis fra det britiske datterselskapet Fast Search & Transfer Ltd.

Dette står det ingen ting om i årsrapportene Fast har sendt inn til Foretaksregisteret.

I 2000 inngikk Keith og Fussell ansettelsesavtaler med Fast. De to har siden den gang vært henholdsvis arbeidende styremedlem og styreleder i selskapet. I de påfølgende årene fikk de to lønn, bonus og annen godtgjørelse fra datterselskapet Fast Search & Transfer Ltd. Fussell mottok lønn fra det britiske selskapet til og med 2003, mens han året etter var ansatt i norskregistrerte Fast Search & Transfer asa. I årsrapporten fra 2004 kommer det frem at Fussell fikk utbetalt 3,3 millioner kroner.

Lervik forklarer
Fast-sjef John Markus Lervik forklarer det slik i en e-post til DN:

«Thomas Fussell var de første årene (2000-) ansatt i datterselskapet Fast Search & Transfer Ltd. hvor han har mottatt lønn som ansatt. Slik Fast Search & Transfer asa og selskapets revisor forstår regnskapslovens paragraf 7-31, som regulerer hva som skal opplyses i note til årsregnskapet om ytelser til ledende personer, skal det ikke inngå opplysninger om dette i årsregnskapet til Fast Search & Transfer asa. I 2004 ble tallene opplyst i note 3 i årsregnskapet fordi Thomas Fussell dette året var ansatt i Fast Search & Transfer asa.»

Lervik opplyser videre at Keith og Fussell har mottatt cirka 16,5 millioner kroner hver i lønn, bonus og andre ytelser fra Fast i perioden frem til 2005. Basert på opplysningene fra Lervik og opplysninger i årsrapportene, har drøyt 20 millioner kroner av den totale godtgjørelsen på rundt 33 millioner kroner blitt utbetalt fra det britiske datterselskapet.

I tillegg til denne lønnen, kommer årlige styrehonorar på 100.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.