Dette er et utdrag fra en lengre dokumentar i DN Lørdag.

Les også: Børsen klar over kurtasjejuks

Har du tips i saken: Tips dn.no her.

Den profilerte investoren lener seg over restaurantbordet og sier med lav stemme:

- Jeg tror ikke dere helt har forstått hvordan dette foregår. Det handler om at du eier megleren din.

Han tar en slurk av Farris'en.

- Det er mange måter å betale en aksjemegler for et innsidetips. Det kan gjøres med cash i brune konvolutter, med kunst, flotte turer, ja, til og med dyre parkeringsplasser på Aker Brygge er blitt brukt som betaling for informasjon.

Mannen som møter Dagens Næringsliv på Frogner i Oslo, forlanger å være anonym. Han gjentar det flere meglere, analytikere og Pareto-kunder forteller Dagens Næringsliv, uavhengig av hverandre. At det er mulig å kjøpe innsideinformasjon.

- Dette er en bytteøkonomi. Ofte har megleren en slags «konto» hos kunden. Her samler megleren opp det han har til gode. Det finnes et uoffisielt regnskap som gjøres opp med jevne mellomrom. Det kan være på en luksustur, for eksempel. Når kunden tar regningen for moroa, er det betaling for informasjon han har fått fra megleren. Men jeg har også opplevd det motsatte, at megleren har betalt meg når et opplegg har gått i minus.

Mannen i den lyseblå skjorten trekker pusten.

- Men det er likevel kurtasjen som er nøkkelen her, det må dere forstå.

Kul kurtasje.
Investoren forteller om kurtasjen, gebyret aksjemegleren tar når han gjør en handel for kunden. Kurtasjen er på 0,1- 0,2 prosent av salgs- eller kjøpesummen, noen ganger litt høyere. Vanligvis. Men noen ganger blir kunden og megleren enige om en ekstra høy betaling for tjenesten.

- Det råeste jeg har hørt om, er kurtasje på fem prosent. Det er ganske enkelt. Du skrur opp kurtasjen, og dermed blir betalingen for innsideopplysningene hvitvasket. Meglerhusene lukker øynene. Dette betyr store penger for dem også, siden de skal ha sin del av kurtasjen.

Det vibrerer i en av de to telefonene han har på bordet. Det er rett etter lunsj onsdag 23. august 2006.

- Jeg har fått tilbud om å være med på en handel. Det kommer garantert til å skje noe i Andvord Tybring-Gjedde i løpet av helgen. Bare vent og se, sier mannen selvsikkert, og reiser seg.

Noen dager senere kommer børsmeldingen. Kontorutstyrselskapet Andvord Tybring-Gjedde blir overraskende kjøpt opp av den nederlandske giganten Buhrmann. Før dette har aksjekursen ligget stille i lang tid. Nå spretter den opp. Aksjonærlisten i selskapet viser at en post på 1,6 millioner aksjer på en anonym meglerkonto bytter eier rett før oppkjøpet. Den heldige kjøperen av posten får med seg en gevinst på 34 prosent.

 I front. En av dem som kommer et stykke ut på formiddagen når meglerhuset Pareto avholder sitt årlige olje- og offshoreseminar , er Per-Robert Jacobsen (31). Omtrent samtlige sentrale spillere innen finans, olje og offshore på er plass på Holmenkollen Park Hotel.

Jacobsen er Pareto-systemets store yndling. Alene drar den unge megleren inn over 100 millioner kroner i kurtasje fra kundene, penger som skal deles mellom ham og Pareto.

- Jeg har frontet London-teamet mot de store kundene. Du kan si at jeg har bygd opp hele London-satsingen for Pareto, forklarer han.

Det man ikke snakker om.
Flere kilder, blant dem mange tidligere ansatte i Pareto, forteller om en ekstrem salgskultur. Utad fremstår meglerhuset som uhyre velstriglet og ordentlig. Innad har det handlet om analytikere som er blitt skjelt ut på morgenmøtene dersom analysene deres ikke har vært positive nok.

Om unge meglere som har tøyd strikken og testet grensene for god meglerskikk. Pareto deler ut de feteste bonusene og topper de fleste rankinglistene. Det er knapt noe land i Europa hvor det hentes inn mer penger enn i Norge. Pareto har fingrene bort i nesten alt som dreier seg om olje- og offshore.

Og Per-Robert Jacobsen blir rik.

Men hvordan er det mulig for en ukjent, ung mann, bosatt på Jessheim, å skaffe seg en årslønn på 40 millioner kroner? I rekordfart.

London.
 De ulike hedgefondene i London disponerer milliarder av pund og er til for få, velstående og særdeles anonyme klienter. Disse fondene tjener virkelig store penger på det som kalles suksesshonorar. Dette ligger vanligvis på 20 prosent av kundens gevinst.

Der er disse hedgefondene Per-Robert Jacobsen får beskjed om å skaffe som kunder når han blir ansatt i Pareto.

Her skal vi merke oss særlig ett navn. Franskmannen Nicolas Andine. Hedgefondforvalter i Deutsche Bank.

Nicolas Andine er en såkalt «event driven» investor. Det betyr at han spekulerer i å være kjapt inne i selskaper hvor hendelser som fusjoner, oppkjøp og emisjoner flytter kursen. Nicolas Andine blir Per-Robert Jacobsens første kunde i London. Etterhvert seiler han inn på listen over de tre største kundene i Pareto. Han og Per-Robert Jacobsen blir nære venner.

Den eneste måten å få Nicolas Andine i tale på, er å vente på ham utenfor kontordøren.

- Hvor mange ganger har du ringt til meg? spør han irritert.

- Kanskje 20 ganger.

- Og hvis jeg ikke svarer, hva tror du det betyr?

- At du er en vanskelig mann å få tak i.

Andine trekker opp skuldrene på klassisk fransk vis, tenner nok en sigarett og aksepterer til slutt å gå en runde rundt kvartalet sammen med Dagens Næringsliv.

- Det ser ut til å ha vært et spesielt forhold mellom deg og Per-Robert Jacobsen?

- Well. Alle hedgefondene har vært kundene hans.

Catch me if you can.
Telefonsamtalen finner sted tidlig om morgenen fredag 2. september 2005. Nicolas Andine har flere planer, store planer. Derfor prater han og Per-Robert Jacobsen sammen. Ikke i arbeidstiden. Ikke på en linje hvor samtalen blir tatt opp på bånd, slik regelen er i meglerbransjen. Men på mobil.

De to vennene snakker om det børsnoterte mobilselskapet Catch. Dette er et selskap Pareto kjenner ut og inn etter at meglerhuset har hatt jobben med å ta Catch på børs.

Kjøpsordren kommer samme dag, på en tekstmelding til Per-Robert Jacobsen klokken 11.51. Nicolas Andine er interessert i inntil fire prosent av aksjene i Catch. Fire prosent er et viktig tall. Det betyr at Andine ikke trenger å flagge handlene sine offentlig. Vet han og Jacobsen noe få andre vet?

Per-Robert Jacobsen setter i gang sin høyre hånd, megleren Stein Frode Aaseng. Selv tar han seg en tur til tannlegen.

Flere selgere er fornøyd med tilbudet på 26,50 kroner. Blant dem er fondet Norgesinvestor som lar en post på over to millioner aksjer gå til Andine og Gandhara. Og så stenger børsen.

Mandag morgen kommer meldingen. Teleselskapet Ventelo kjøper Catch. Nicolas Andine sitter for ordens skyld i styret i Ventelo og er innsider, med dertil hørende handleforbud fra det tidspunktet kjøpet er styrebehandlet i Ventelo.

Hos Norgesinvestor er forvalterne rasende etter Catch-episoden. De føler seg lurt både av Andine og av Pareto. For første gang i fondets ti år lange historie ser ledelsen seg nødt til å sende et klagebrev til Oslo Børs. Uten at det hjelper.

Deretter kommer det en uventet melding. Nicolas Andine må slutte i Gandhara.

Kurtasjekongen.
Har ledelsen i Pareto noengang hatt grunn til å være mistenksom overfor Per-Robert Jacobsen? Har stjernemegleren noengang hatt antydninger til riper i lakken?

Dagens Næringsliv vet at toppsjefen i meglerhuset, Kristen Jacobsen, ikke brydde seg om Per-Robert Jacobsens mørke fortid da han ble ansatt. Dette til tross for at Jacobsen fikk sparken fra sin tidligere arbeidsgiver ABG Sundal Collier. Årsaken var at han hadde stjålet en analyse fra meglerhuset Morgan Stanley og presentert materialet som sitt eget. Jacobsen, som var partner i meglerhuset, ble tvunget til å selge sine aksjer og måtte forlate jobben på dagen.

  - Ingen kommentar, sier Kristen Jakobsen når han blir bedt om å kommentere sin gamle undersått.

Eller hva med ekstra høye kurtasjesatser? DN vet at ledelsen i meglerhuset ikke har grepet inn overfor unormalt høye kurtasjesatser, så lenge disse har vært avtalt mellom kunden og megleren på forhånd. Omkvedet har vært at kunden skal betale så mye som mulig.

- Ingen kommentar, sier Kristen Jakobsen, på spørsmål om han har reagert på ekstra høy kurtasje når Nicolas Andine har handlet aksjer gjennom Pareto. Kristen Jakobsen ledet meglerhuset mesteparten av tiden Per-Robert Jacobsen jobbet der.

- Vi kan ikke kommentere kurtasjesatser for enkeltkunder eller enkeltmeglere, skriver dagens sjef for meglerhuset, Ole Henrik Bjørge, i en epost.

Men under tausheten finnes det en historie om bekymringer. Flere investorer hevder at en av Per-Robert Jacobsens største kunder i Norge har fått opplysninger fra megleren om John Fredriksen raid mot Jinhui og at det er blitt handlet på innsideopplysningene.

Det blir full oppvask i Pareto og flere internrunder uten resultater.

Men tilliten mellom Pareto og den betrodde partneren Per-Robert Jacobsen er borte. 10 oktober 2006 må Jacobsen forlate meglerhuset.

Drive on!
Men i virkeligheten fortsetter han bare som før, bare på egen kjøl. Gjennom sine gode forretningsforbindelser har Jacobsen samlet sammen 15 millioner dollar for å bygge to riggbåter for Tromsø-selskapet Drive Energy. De som deltar med kapital er John Fredriksens Frontline-system. Det gjør også hedgefondet Talaris, som er det nye selskapet til Nicolas Andine. Frode Aschim med hedgefondet Range Capital er inne, samt Stephane Carnot i hedgefondet Tisbury. Akkurat den samme gjengen Jacobsen pleiet omhyggelig for Pareto. Og Pareto skal være tilrettelegger.

Alt er som før. Bortsett fra én ting: Per-Robert Jacobsen skal selv delta med 1,5 millioner dollar i prosjektet..

Dagen derpå.
 Fredag 15. desember, dagen etter at Per-Robert Jacobsen fyller 32 år, slår Økokrim og Kredittilsynet til fire steder samtidig. I Paretos kontorer i Oslo sentrum, på Per-Robert Jacobsens hytte på Hafjell, i huset hans på Jessheim som ligger ute for salg og i leiligheten han leier før avreisen til Singapore. Økokrim favner vidt og gjør store beslag.

På vårparten hvert år utbetaler meglerhuset Pareto bonus til ansatte. Etter det Dagens Næringsliv erfarer skulle Per-Robert Jacobsen ha fått utbetalt cirka 40 millioner kroner i bonus etter fjoråret. Slik går det ikke. Per-Robert Jacobsen er i en bitter strid med sin tidligere arbeidsgiver. Ledelsen i Pareto har så langt holdt tilbake Jacobsens bonus fordi han er siktet og under etterforskning av Økokrim.

Det har gått nesten ett år siden Økokrim sto utenfor den samme døren på Karl Johan og banket på hos nettpublikasjonene NA24 og Nettavisen. Tidlig om morgenen fredag 16. juni 2006 ble lokalet ransaket, datamaskiner beslaglagt og flere journalister avhørt. Thomas Gulbrandsen havnet i flere avhør og ble ikke løslatt før sent om kvelden.

Thomas Gulbrandsen og Per-Robert Jacobsen er barndomsvenner og vokste opp i det samme lokalmiljøet på Nordstrand. De er like gamle og gikk begge i C-klassen på Nordseter ungdomsskole på slutten av 80-tallet. En ble journalist og en ble megler.

To dager før informasjonen om at indiske Aban har lagt inn bud på store deler av riggselskapet Sinvest blir kjent i markedet, handler Thomas Gulbrandsen for 80.000 kroner i Sinvest-aksjen. Risikoen er minimal. Han handler på sikker informasjon. Den konfidensielle informasjonen om Sinvest kommer fra innsiden av et av Europas største meglerhus, Pareto.

Et par uker senere kvitter han seg med hele posten i riggselskapet. Verdien på aksjene har da steget med 16 prosent. Riktig timet informasjon kan alltid måles i kroner og øre.

Taust.
Per-Robert Jacobsen har flere ganger fått tilbud om å stille opp til intervju med Dagens Næringsliv. Hans advokat Thomas Berge skriver følgene i en mail på vegne av sin klient 22.mai: «Når det gjelder spørsmålene dere har stilt Jacobsen angående Pareto, så er det to grunnleggende årsaker til at han ikke kan besvare disse. For det første er Jacobsen bundet av taushetsplikt om bedriften og kundeforhold. For det andre ønsker Jacobsen å ha en direkte dialog med Økokrim så lenge etterforskningen fremdeles pågår. Det er ikke synonymt med at han har noe å skjule, men et uttrykk for at han ønsker å opptre så ryddig som mulig.»

############

Verken Paretos hovedeier Svein Støle eller den øvrige ledelsen i Pareto har ønsket å møte Dagens Næringsliv for å snakke om det som kommer frem i denne artikkelen. Finansdirektør Atle Moen og nåværende Pareto-sjef, Ole Henrik Bjørge understreker at det ikke er funnet indikasjoner eller bevis på at det har vært lekkasjer eller misbruk av informasjon.

Saken er betydelig forkortet. Les den omfattende dokumentaren i DN Lørdag.

Hva er din erf#229? Tips dn.no her.

Foregår innsidehandler i Norge? Hvordan er din tillit til markedsmekanismene? Si din mening!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.