Operasjonen som fant sted mandag morgen i flere regioner i sørvest Frankrike og i Paris, har i følge det franske politiet avvepnet en profesjonell kriminell organisasjon. De skal ha utført en rekke tyverier fra Grand Cru – slott i Bordeaux i en periode mellom juni 2013 og frem til i forrige uke, forteller en talsmann fra politiet.

Totalt 13 slott og to lagerhus, har blitt utsatt for det politiet mener er bestillingstyverier. De har arbeidet svært organisert, forteller politisjef Ghislain Réty. I hvert av tilfellene har tyvene stjålet en kassebil og kjørt til sitt utkårede slott, før de i løpet av få minutter har klart å plukke med seg kassevis av eksklusiv vin. Etterpå har de renset bilen for fingeravtrykk og satt fyr på den. Det siste tyveriet fant sted på 5. februar.

Etterforskere vil ikke si noe om hvordan tyvene har klart å bryte seg inn i så mange slott. Bekymret for eget rykte - og sikkerhet, har også slottseierne valgt diskresjon. Mye tyder derimot på at tyvene har vært velinformerte.

Den nøye koordinerte ”Operation Cassevin” begynte klokken 06.00 på mandag morgen. Fem menn fra 18 til 55 år, sies å være hjernene i nettverket som nå beskyldes for å stå bak tyveriene. De fem, er sammen med 15 andre som tilhørte to grupper som distribuerte de stjålne flaskene, sitter nå i varetekt. Politiet forteller at de har funnet hundrevis av flasker, titusentalls euro i kontanter, samt stjålne kjøretøy og våpen under mandagens arrestasjoner. – Vi undersøker fremdeles hvordan varene skulle selges, forteller Réty til AFP.

Bernard Farges, president i CIVB (Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux), sier at arrestasjonene har vært betryggende, og at tyvene hadde gått målrettet på Grand Cru slottene fordi de verdifulle flaskene lett kunne omsettes. Navnene på de 13 ofrene som i gjennomsnitt har anmeldt tyveri hver 15. dag det siste halvåret, har ikke blitt sluppet av politiet, og produsentene selv ønsker å beholde sin anonymitet i frykt for at tyveriene vil bli brukt til å produsere falske flasker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.