I 2003 utgjorde andelen av innskuddspensjon i livselskapene rundt èn milliard kroner. Men fortsatt er det rundt 900 000 ansatte som ikke har egne pensjonsordninger. I det ligger det marked på rundt seks milliarder kroner, mener livselskapene dn.no har snakket med.

- Her åpner det seg helt klart en gedigen mulighet, sier pensjonsekspert Knut Dyre Haug i Storebrand til dn.no.

Dyrt for bedriftene
Haug vil holde tilbake jubelen til han ser hvordan en slik tjenestepensjon skal finansieres.

- Det finnes bedrifter som ikke har god lønnsevne, og økte kostnader til pensjon er ikke rette veien å gå for dem, sier Haug.

3-4 prosent av lønnskostnader
En gjennomsnittlig tjenestepensjon vil rundt regnet gi bedriften en kostnad på 3 - 4 prosent av totale lønnskostnader, ifølge Jørund Vanvik i Nordea Liv.

Klarer bedriften å få med arbeidstakerne på et spleiselag, slik at pensjon prioriteres fremfor høyere lønn, tror Vanvik at mange bedrifter vil klare en slik forpliktelse.

Vil kapre flere
Nordea Liv har rundt 20 prosent av dette markedet, men håper å kapre en større andel.

- Til nå har det ikke vært den store etterspørselen. Konjunkturene har ikke invitert til å øke kostnadene i bedriften. Dessuten har arbeidsmarkedet vært slik at det ikke har vært nødvendig å tilby et gode som pensjon for å få tak i folk, fastslår Vanvik.

Vanvik tror et vesentlig økt kunnskapsnivå om pensjon blant arbeidstakerne vil føre til økte krav om tjenestepensjon.

Vil være størst
Vital har nær halvparten av markedet for innskuddspensjon per i dag, og de er innstilt på å opprettholde rollen som den største aktøren i det fremtidige marked.

- Dette er, for å si det forsiktig, et av de mest interessante områdene vi ser fremover, sier informasjonssjef Thomas Skålnes i Vital til dn.no.

Skålnes sier han hadde håpet på en noe større avkl#229 fra Pensjonskommisjonen om obligatorisk tjenestepensjon, men tror at når avkl#229en kommer, enten på politisk nivå eller mellom partene i arbeidslivet, vil salget av tjenestepensjon ta av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.