Etter en litt ruglete dag på Børsen, endte hovedindeksen opp for tredje dag på rad denne uken.

Fem av de ti mest omsatte aksjene endte opp, mens en var uendret og fire bidro til at Børsen stengte i pluss.

Oppgangen er bred også ellers i Europa, og på de amerikanske børsene.

Oslo Børs fikk også drahjelp av en positiv jobbrapport fra USA, en oljepris som har klatret en dollar i dag, og en rapport fra det internasjonale pengefondet (IMF) der det meldes om et lysere syn på fremtiden.

Les: IMF oppjusterer global vekst

Resesjonsfrykten slipper
Flere tror nå Oslo Børs skal opp i 250 poeng i løpet av kort tid. Deriblant Arctic Securities og Netfonds.

Nettmeglerne mener gode selskapsresultater er hovedgrunnen til den siste tids optimisme.

Stadig flere mener også sannsynligheten for en dobbeldipp er redusert:

- Jeg tviler på at vi får en ny global resesjon. Folk er veldig sensitive for økonomiske data fra USA. Når noe positivt kommer ut bedrer markedssentimentet seg lett. Jeg kjøper aksjer i sektorer som ble solgt ned på overpessimisme, sier fondsforvalter Masayuki Kubota i Daiwa Investment til Bloomberg News.

Tre pilarer
Petter Slyngstadli, porteføljeforvalter i Holberg Fondene, tror imidlertid ikke at de urolige tidene er over.

- Vi er ikke negative til markedet fremover, men markedet vil nok tidvis være urolig. Man sier gjerne at en oppgang hviler på tre pilarer; fordelaktig verdsettelse, økonomisk vekst og tilgang på likviditet. I det siste er det sådd litt tvil om de to siste pilarene, og utviklingen i banksektoren og boligmarkedet, for eksempel i USA, er nøkkelfaktorer en bør følge med på, sier Slyngstadli til DN.no.

Les: - Alltid frykt en dobbeldipp

Noen får svi
TGS Nopec-aksjen fikk juling på Børsen etter å ha varslet om inntektssvikt. Det hjelper ikke at selskapet guider at resultatet vil holde seg. Aksjen endte ned 6,02 prosent til 78,00 kroner.

Les også: TGS varsler inntektsfall

Tgs venter netto inntekter på 111 millioner dollar i andre kvartal, ned ti prosent fram samme periode i fjor blant annet grunnet delvis mindre salg i Mexicogulfen. Tgs-aksjen har falt fra over 130 kroner per aksje i april til under 80 kroner.

"Nå som aksjen er ned 38 prosent fra toppen i år, er mye av usikkerheten allerede priset inn i aksjen", heter det i en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets.

Handelsbanken tar ned sine Tgs-estimater, men vil opprettholde sine helårsestimater som er under helårsguidingen til selskapet. De opprettholder sin akkumuleranbefaling.

Yara-løft
Yara International var nest mest omsatt på Oslo Børs torsdag, og steg også mest av de ti mest omsatte aksjene.

I markedsrapporter beskrives ureamarkedet fremdeles som solid for juli, men det vises imidlertid til enkelte potensielle negative nyheter for august og september, deriblant muligheten for økt eksport ut fra Indonesia og mulighet for at noe av etterspørselen fra India vil bli utsatt eventuelt kansellert.

Det pekes imidlertid på at på kort sikt har lagernivåene kommet raskt ned i løpet av de seneste 30 dagene, men markedssignaler kan indikere at prisene nå nærmer seg et tak for tredje kvartal.

Handelsbanken Capital Markets oppgraderer Yara International fra reduser til akkumuler. Kursmålet høynes samtidig fra 210 til 213 kroner, melder TDN Finans.

Yara-aksjen endte opp 5,43 prosent til 207,90 kroner, omsatt for 815 millioner.

Oljeprisene opp
Et fat Nordsjøolje med levering i august koster 74,55 dollar, opp 1,04 dollar. Et fat WTI-olje med levering i samme måned koster 75,15 dollar, opp 1,08 dollar.

Statoil-aksjen endte ned 0,08 prosent til 128,10 kroner aksjen. Den ble omsatt for 877 millioner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,46 prosent til 344,73 poeng.

Følg børsutviklingen på DN.no hele døgnet!

Les også: Knalldag på Wall Street

Oljeprisene på full fart oppover

Asia-børsene gir jernet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.