Mandag ettermiddag kom det et høringsnotat fra Finanstilsynet, som foreslår en solid innstramming i boliglånsmarkedet.

- Boligboblen skal tas, konkluderer kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities etter å ha analysert notatet.

Hovedessensen i forslaget er at de store bankene nå må legge til grunn høyere misligholdssannsynlighet på sine boliglån, og også legge inn høyere tap gitt mislighold. For de små bankene er det kun boliglån som er mindre enn 70 prosent finansiert av banken som regnes som «godt sikret».

Dyrest for de som har minst
Felles for både de små og de store bankene er at det kommer til å koste dem mer å låne ut penger, og at det blir aller dyrest å låne ut til dem som har minst egenkapital.

Dermed blir det dyrere for alle boliglånskundene å ha boliglån, og mest sannsynlig vil bankene i større grad forskjellsbehandle lånekundene sine - og kreve høyere boliglånsrente av dem som har minst egenkapital.

- Jeg tror at de store bankene i Norge kommer til å bruke denne muligheten til å reprise boliglånene. Det er mulighet for at det kommer et brev i postkassen snart om at du vil få høyere rente. Man kan bruke dette regelverket som grunnlag, og i en rasjonell verden vil det bli dyrere for de som har minst egenkapital.

Redselen for boligboble
Ringholm er ikke i tvil om at målet med notatet er å gjøre noe med det opphetede boligmarkedet.

- Bankene må nå operere med høye misliholdssannsynlighet, og høye tap. Det er egentlig vanskelig å forsvare dette, fordi bankene jo taper veldig lite på boliglån i dag. Men målet her er å ta systemrisikoen, og det er redselen for boligboble som driver dette.

- Dette er bra fra et makroperspektiv, men de har jo oppdaget det strukne boligmarkedet litt vel sent. Dette burde man gjort tidligere, sier Ringholm.

- Hvilke konsekvenser vil dette få for boligmarkedet?

- Boligmarkedet er et marked som lever en utsatt tilværelse. Jeg skal ikke spå om det er dette som kommer til å få boligmarkedet til å sprekke, men dette er én av flere ting som har kommet som har en negativ effekt for boligprisutviklingen.

Kan bremse veksten
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror også at det nå kan bli dyrere med boliglån.

- Men marginene er allerede ganske høye, og ser man forholdet mellom bankenes innlånskostander og gjennomsnittlig boliglånsrente så er den brukbar på rundt halvannen prosent. Jeg er ikke sikker på om den kommer til å øke så veldig mye mer enn dette, sier han.

Men han tror at det nå kan komme til å bli dyrere for dem som har lite egenkapital:

- Hvis man er bank kan man sette opp rentemarginene for alle, eller differensiere. Det vil være opp til bankene, sier Bruce, og legger til:

- Det blir også et spørsmål om hvor utlånsvillige bankene blir, og det kan tenkes bankene kan komme til å begrense utlånsveksten. En måte å gjøre det på er å sette opp marginene.

Les også:

<b>- Prisene på boliglån er dømt til å gå opp</b>

<b>Venter snarlig oppgang i boligrenten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.