På Oppdal i Sør-Trøndelag har forretningsmannen Kjell Inge Røkke et hyttetun på 2.400 kvadratmeter med underjordisk gildehall. 2010-regnskapet til Våningshuset AS viser at han brukte nær én million på bare å drifte hytten i fjor.

 

Les også:
Norgesmester i personlig forbruk

Milliontap
Bruken av feriepalasset på vel 800 meters høyde i Stølslia har imidlertid aldri vært gratis:

I løpet av de ti første årene kostet lys, varme og vertskap på hytten 13,7 millioner kroner. Det skrev Dagens Næringsliv da 2009-regnskapet ble fremlagt i fjor.

I 2009 gikk hytteselskapet for første gang på et milliontap. Da gikk det med nye 1,7 millioner kroner, viser 2009-regnskapet. Årsaken var tomter som falt i verdi.

Fjorårets regnskap viser at driften kostet Røkke ytterligere 950.000 kroner. Siden hytten sto ferdig for snart 11 år siden, har forretningsmannen altså brukt cirka 14,7 millioner kroner på å drifte tunet.

Fusjonerte med datter- og søsterselskap
I 2009 ble flere av tomtene omregulert til friområde. Blant annet ble det anlagt skiløype, så Røkke og hyttenaboene gå på langrennsski fra ytterdøra, skrev DN ifjor.

Omreguleringen gjorde at morselskapet Våningshuset måtte nedskrive investeringen i selskapene med totalt to millioner kroner. Resultatet ble et underskudd på knapt 2,4 millioner kroner.

I 2010 ble resultatet et underskudd på nærmere 55.000 kroner, langt mindre enn året før. I 2010-regnskapet foreslår styret en overføring fra overkursfond til dekning av underskuddet.

Anslått byggepris på 200 millioner
Våningshuset er ett av en rekke aksjeselskaper som Røkke opprettet for å ivareta feriedrømmen i Oppdal, skriver Dagens Næringsliv. Datterselskapene, oppkalt etter lokale steder som Sissihø, Blåøret og Orkelhø, eier tomter og eiendommer i tilknytning til ferietunet.

Selskapet har i 2010 fusjonert med datterselskapene Blåøret AS, Kvennhuset AS og Masstu AS, samt søsterselskapet Fjellvollen AS. I tillegg fusjonerte selskapet med datterselskapet Vora AS i januar 2011.

Ifølge regnskapet for 2010 har selskapet ikke hatt fast ansatte, men vikarer har vært innleid ved behov. I 2009 skal selskapet ha hatt tre ansatte, deriblant vertinne og heltidsansatt vaktmester.

Hytten har 15 peiser, 20 dusjer og 22 toaletter. Byggeprisen er anslått til over 200 millioner kroner, men markedsprisen er vanskelig å anslå, skriver DN.

- Hyttetun uten noen form for symmetri
Røkke har ikke sagt mye offentlig om livet på hytten, men med ett unntak: I boka "Hundre år i Oppdal" av historiker Lars Gisnås fortalte Røkke i 2004 at han egentlig ville bygge feriested på Hafjell nord for Lillehammer. Foreldrene hans ville derimot til Oppdal, skriver DN.

Den varme velkomsten de fikk i trønderbygda, gjorde at planene om ei hytte til foreldrene ble erstattet med visjoner om et familietun med plass til egne fritidsboliger for foreldrene, Kjell Inge og hans to søsken. Løsningen ble å bygge flere enheter bundet sammen med svalganger.

- Jeg ønsket at foreldrene våre kunne være tett innpå, og at søsken og barn kunne ha anledning til både å være nær og å være for seg selv, forteller Røkke i boken.

- Dette er et hyttetun uten noen form for symmetri. Det er nesten ikke symmetri noen steder. Og jeg er symmetrifreak, legger han til.

Les også: Putter en kvart milliard i lommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.