Folk flest sparer mer penger enn før. Det tyder på at nordmenn tar den økonomiske krisen i Europa alvorlig, mener Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Selv om et stort flertall av befolkningen har tro på en fortsatt bedring i sin egen økonomi, er spareraten, det vil si sp#229ens andel av disponibel inntekt, på sitt høyeste nivå siden 2006.

– Heldigvis er spareviljen sterk, noe som tyder på at nordmenn også tar innover seg den økonomiske uroen i Europa, sier nytiltrådt direktør for FNO, Idar Kreutzer.

FNOs forventningsbarometer for tredje kvartal viser at god lønnsvekst, lave renter, lave strømpriser og en generell lav prisstigning gjør at nordmenn flest har fått mer å rutte med. Det stemmer også med tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at husholdningene økte sin disponible inntekt med 6,4 prosent fra andre kvartal i fjor til samme periode i år. En stadig større andel settes altså av til sp#229. Ikke overraskende er det også en sterk vekst i bankinnskudd.

– Tallene vitner om edruelighet blant husholdningene, sier Kreutzer.

Annerledeslandet
Forventningsbarometeret måler stemningen hos husholdningene blant annet når det gjelder synet på landets økonomi, egen økonomi og planer om større anskaffelser. Tilsvarende måling gjort i EU, viser at det ikke på 15 år har vært større forskjell mellom nordmenns og europeeres syn på økonomi.

– Dette viser jo med all tydelighet forskjellen mellom Norge og store deler av Europa. Som nasjon nyter vi godt av høye oljepriser og stor aktivitet særlig i bygge- og anleggsbransjen og olje- og gassektoren. Som privatpersoner kan vi glede oss over lav arbeidsledighet, reallønnsvekst og lave renter, sier Kreutzer.

Men han advarer om at hvis usikkerheten og den økonomiske nedgangen internasjonalt fortsetter, må vi regne med at også Norge blir berørt i sterkere grad, enten den allerede utsatte eksportindustrien eller boligmarkedet.

– Derfor er det betryggende å konstatere at folk flest både har vilje og evne til å spare, sier den nye FNO-sjefen.

Gap
Selv om nordmenn har stor tro på sin egen økonomi neste år, viser barometeret at stemningen er en helt annen når det gjelder norsk økonomi. Fra forrige kvartal har stemningen forverret seg, og et flertall har liten tro på fortsatt vekst.

– Dette reflekterer trolig todelingen i norsk økonomi. Folk ser at oljesektoren går bra, mens konkurranseutsatt sektor sliter på mange områder, sier Kreutzer.

Forventningsbarometeret bygger på svarene til rundt 1.000 personer på spørsmål om egen og landets økonomi. Undersøkelsen er et samarbeid mellom Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) og TNS Gallup.

Les også: Vi bruker pengene på klær og sko

Gled deg til flere fete år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.