Videokonferanseselskapet Tandberg fikk et skikkelig løft på børsen etter terrorangrepene mot USA i 2001. Markedet antok at folk ville bli redde for å fly, og investere mer i langdistansemøter via video. Fasiten viser at markedet skrumpet like etter, og Tandberg falt som en stein.

Vil male selskapet klimagrønt
Først nå har Tandberg igjen fått nok luft under vingene til å nå gamle høyder på Oslo Børs. Denne gangen er det frykten for en annen type katastrofe som bidrar til økt fokus på videokonferanser, og nå ser det ut til at veksten faktisk kommer.

- Markedet for videokonferansesystemer vokser med 40 prosent årlig, det høyeste vi har sett siden statistikken ble tilgjengelig, skriver Fondsfinans-analytiker Arild Nysæter i en fersk analyse. Statistikken går tilbake til 1997.

Nysæther peker på annet på at miljøeffekten av videokonferanser kan gi bedrifter en mulighet til å bedre omdømme.

- Å kutte noe i antall flyturer og øke bruken av videokonferanser er antagelig det enkleste et selskap kan gjøre for å kunne sine utslipp, skriver Nysæther.

Gir mer enn frykt
Den globale markedsveksten innen videokonferanse målt i verdi er nå høyere enn noen sinne. Analysene fra Fondsfinans og SEB Enskilda viser til tall fra analysehuset Wainhouse Research, som viser at markedet i liten grad økte etter terroren i 2001, og så falt frem til andre halvår 2003.

Fra starten av 2006 har markedet gradvis tatt seg opp igjen. Dette sammenfaller med den grønne bølgen som nå gjør seg gjeldende, og statistikken tyder på at denne bølgen gir mye mer vekst enn frykten for å fly.

Fondsfinans oppjusterer målene for Tandberg i 2008 til 25 prosent vekst, og øker kursmålet til 150 kroner. Meglerhuset SEB Enskilda går noe lenger og setter sitt kursmål til 165 kroner i sin analyse fra starten av måneden. Tandberg-aksjen står nå i 126,75 kroner, og SEB Enskilda tor dermed på en oppgang i aksjekursen på ytterligere 30 prosent.

Selger mer dyrt
Selv om markedet vokser kraftig er veksten i antall enheter er lavere, påpeker Fondsfinans. Altså selges det dyrere systemer. Cisco og HP har begge kommet på banen med nye svært dyre systemer, og Tandberg har uttalt at de håper disse gigantene skal gi hele markedet mer oppmerksomhet.

Veksten reflekteres også i Tandbergs aksjekurs, som først nå har passert toppnoteringene etter terrorangrepene. Det siste året har aksjekursen økt med 145,7 prosent, fra 47,20 kroner til 126,75 kroner per aksje.

Følg Tandberg-aksjen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.