Den svenske finanshuset Carnegie er i ferd med å stable seg på bena etter et par turbulente år.

Selskapets årsresultat for 2009 viser at tapet på over to milliarder svenske kroner i 2008 nå er snudd til en aldri så liten resultatgevinst på 135 millioner svenske kroner.

- Begynnelsen på året var tung, men så gjorde Carnegie en rekke grep for å vinne tilbake posisjonen, sier toppsjef Frans Lindelöw i årsrapporten.

Lindelöw ramser opp grepene selskapet har gjort for å snu resultatet fra pluss til minus: "En stabil eiersituasjon med høy grad av ansatte medeiere, styrket ledergruppe, lavere kostnadsbase og sterkere grupper. "

Lindelöw får imidlertid kraftig drahjelp av en engangseffekt. Selskapet fikk en kapitalgevinst på 150 millioner svenske kroner fra avsluttet virksomhet, og uten denne ville resultatet vært negativt.

Ny eier
Skandalene har vært mange i Carnegie. Investeringsbanken lå med brukket rygg etter at den svenske Finansinspektionen høsten 2008 trakk tilbake alle konsesjoner i Sverige. Samtidig ble aksjonærenes eierposter nullet ut og myndighetene overtok kontrollen.

På tampen av fjoråret kjøpte Altor Equity Partner og Bure Equity Carnegie.

 

Labre markeder, men tegn til optimisme
Lindlöw mener Carnegie kunne feire nyttår med et smil om munnen.

- Parallelt med at finansmarkedene stabiliserte seg og at det generelle økonomiske klimaet ble bedre, økte den økonomiske aktiviteten. Det gjorde at Carnegie avsluttet året med optimisme, sier Carnegie-sjefen.

I årsrapporten skriver Carnegie-ledelsen at disse positive tegnene kom til syne i første halvår, men ble klarere i årets tre siste måneder. Flere transaksjoner og positiv kapitalflyt inn styrket selskapets utsikter i takt med den positive markedstrenden, skriver selskapet i årsrapporten. Men:

- På samme tid preges helårsresultatet vårt av lave omsetningsvolumer på de nordiske børsene, lav gjennomsnittsaktivitet hos kundene og et svakt marked for selskapstransaksjoner, skriver Carnegie.

Carnegie viser til at omsetningen på de nordiske børsene falt med over 30 prosent i 2009 sammenlignet med året før, og at dette påvirket meglergrenen av selskapet negativt.

Selskapet opplyser at transaksjonsinntektene var lave på begynnelsen av året, men økte mot slutten av året. Carnegie mener det er både bedre markeder og styrking av egen virksomhet som har bidratt til det. Carnegie har styrket arbeidet med både analyse og aksjesalg.

Aktiv da selskapene begynte å bevege seg igjen
Investeringsbankvirksomheten trekkes frem som et av de sterke områdene i et ellers svakt marked.

- Carnegie var rådgiver i flere av de største transaksjonene i Norden, som Ciscos oppkjøp av Tandberg, trekker Carnegie frem.

Selskapet har også bistått flere selskaper som har hentet ny kapital i kjølvannet av finanskrisen.

- Carnegie var den nest største spilleren innen ECM-transaksjoner (equity capital market) i 2009, skriver Carnegie, og peker på Eniro og Biovitrum som begge gjennomførte emisjoner med tegningsrett.

Carnegie-gruppen hadde 602 ansatte ved utgangen av 2009, mens selskapet hadde 774 ansatte ved forrige årsskifte.

Carnegie-gruppen er representert i Norge gjennom meglerhuset Carnegie, men i årsrapporten oppgis det ikke resultater for annet enn konsern og morselskap.