Det er ikke små forandringer som har funnet sted i verden de siste årene, både økonomisk og politisk. Og det er kanskje allerede en stund siden USA var Det forjettede land for tilhengerne av det frie markedet.

Mer overraskende enn at USAs ikke lenger skinner like sterkt på markedsliberalismens himmel, er kan hende i hvilken himmelretning de troende har fått øye på nye ledestjernen.

- Det store frihetslandet
På veggen på kontoret til stortingsrepresentant Jørund Henning Rytman, henger det et lite flagg: Tre horisontale striper: Lyseblått øverst, svart i midten, hvitt nederst.

- Jeg burde sikkert hatt USAs flagg her også, sier Frp-politikeren, nesten litt skyldbetynget. Han er tross alt med i foreningen Amerikas Venner på Stortinget - og understreker at han har et håndkle med det amerikanske flagget på hjemme.

For det er ikke det at han har mistet helt troen på De forente amerikanske stater, the land of the free, mulighetens land og det frie markeds fyrtårn. Det er bare det at et nytt land de senere årene har fascinert ham enda mer.

- Det store frihetslandet er ikke lenger USA, det er faktisk Estland, sier Rytman.

Og medlemmet av stortingets finanskomité er ikke alene om å beundre det lille baltiske landet øverst i Østersjøen. I november startet han Venneforeningen for Estland på Stortinget. Allerede på stiftelsesmøtet i Stortingets kjellerstue meldte mer enn 20 representanter seg inn.

(Dermed har foreningen faktisk nesten like mange medlemmer som Israels venner som ble stiftet på 1960-tallet og en gang hadde absolutt flertall på Stortinget.)

- Det er selvsagt flest fra Høyre og Frp, men også fra andre partier, sier Rytman.

Et selvstendig tenkende folk
Frp-politikeren, som har sittet fire år på tinget, fikk øynene opp for Estland under en kombinert ferie- og studietur til Estland i 2003.

- Det er mange myter om Estland, at det er som alle andre østblokkland; grått og trist, sier han.

Rytman tror det er mange som begår feilen å anta at innbyggerne i den tidligere sovjetstaten (om enn ufrivillige sådan), mentalt sett ikke har forlatt kommunismen helt.

- Jeg husker at vi på bussen fikk utdelt en turistbrosjyre der det stod "Welcome to the People of Freedom". Det var en vanlig turistbrosjyre, så det sier mye om hvor dypt denne holdningen ligger i folkesjelen, tror Rytman.

Estland har lange historiske forbindelser mot Vesten og viste allerede før løsrivelsen fra Sovjetunionen at de ønsker å gå sine egne veier. Mest kjent er aksjonen "The Baltic Way", 23. august 1989. Da dannet to millioner mennesker en kjede som strakk seg 600 kilometer fra Estland, via Latvia til Litauen.

- De holdt hverandre i hendene og sang forbudte sanger. De kalte det "The Singing Revolution". Det sier noe om hvor stolte de er av landet og identiteten sin.


2) Ulf Leirstein (FrP)

3) Morten Høglund (FrP)

4) Karin Woldseth (FrP)

5) Per Roar Bredvold (FrP)

6) Øyvind Vaksdal (FrP)

7) Henning Skumsvoll (FrP)

8) Morten Ørsal Johansen (FrP)

9) Laila Reiertsen (FrP)

10) Ingebjørg Godskesen (FrP)

11) Kenneth Svendsen (FrP)

12) Torgeir Trældal (FrP)

13) Christian Tybring-Gjedde (FrP)

14) Gjermund Hagesæter (FrP)

15) Svein Flåtten (H)

16) Peter S. Gitmark (H)

17) Ingjerd Schou (H)

18) Geir J. Bekkevold (KrF)

19) Rigmar Andersen Eide (KrF)

20) Hans Olav Syversen (KrF)

21) Sverre Myrli (AP)

22) Laila Gustavsen (AP)

Lav, flat skatt
Lederen av Venneforeningen for Estland på Stortinget, understreker at det er mange grunner til å se opp til landet. For ham selv er det i første rekke den økonomiske politikken som begeistrer. Og det er mange som har latt seg imponere, mener han.

- Estland har de vært til inspirasjon for hele verden når det gjelder innføringen av flat skatt. Før Estland gjorde det, var det nesten ingen som hadde et slikt skattesystem. Men i løpet av tre, fire år innførte nærmere 30 stater det samme.

Etter at Estland innførte flat skatt på 25 prosent i 1994, har de senket skattesatsen ytterligere til dagens 22 prosent.

Fremskrittsparti-politikeren tror mange i Estland ville stilt seg bak den berømte uttalelsen fra Sveriges næringsminister Bjørn Rosengren om at "Norge er den siste sovjetstat". I alle fall dersom man sammenligner hvor næringsvennlig de to landene er, mener han.

- Estland er veldig høyt oppe på listen over land der det er enkelt å etablere eget firma, og den flate skatten gir et veldig oversiktlig skattesystem, mener han.

Les hele Rytmans oppsummering av høydepunktene i Estland: Null skatt og billig øl via mobilen

Gratis internett
Den tidligere sovjetstaten har ikke bare utviklet seg til et aldri så lite kapitalistisk drømmesamfunn i manges øyne - teknologisk sett er det også stor frihet.

- Mobildekningen i Estland er på 100 prosent. Å ha nettilgang i Estland ses omtrent som en menneskerett. Det er gratis, påpeker Rytman.

Han synes myndighetens håndtering av selvangivelsen er et annet strålende eksempel på hvordan det gamle østblokklandet går utenpå Norge.

- De åpnet for å levere selvangivelsen på nett lenge før Norge. Og mens vi må vente til juni med å få penger igjen på skatten, kan de levere selvangivelsen i slutten av april - og ha oppgjøret på konto to til tre dager etter.

- Så Estland er den nye prototypen på den perfekte Frp-stat?

- Nja, de har vel faktisk gått lenger enn det vi vil i Fremskrittspartiet, men kanskje det er prototyplandet for Fremskrittspartiets Ungdom, ler han.

- Ikke hardcore-kapitalisme
Mange mener den økonomiske ideologien Estland har lagt seg på ikke er noe å trakte etter - og at boomen som ble til en boble og massiv nedtur de siste årene er bevis nok for at markedet ikke kan styre alene.

Men så enkelt er det ikke, mener Rytman.

- Estland har kuttet i sine offentlige budsjetter sånn at de ikke bruker mer enn de faktisk har. Men til tross for det har de for eksempel høyere minstepensjon og mange andre velferdsordninger som er bedre enn andre land. Det er ikke et et land som baserer seg på hardcore markedsliberalisme, understreker han.

I midten av august drar seks, syv av representantene i Estlands venner til Estland for å møte den nyopprettede norske venneforeningen i det estiske parlamentet. Der skal de blant annet diskutere finanspolitikk og finanskrisen.

- Og så skal vi fortelle dem litt om hvordan vi klarer å ha et godt forhold til Russland, sier Jørund Henning Rytman - vel vitende om at Estland ikke har et helt uanstrengt forhold til sin nabo og tidligere kolonimakt.

Les hele Rytmans oppsummering av høydepunktene i Estland: Null skatt og billig øl via mobilen

Les også: Statsminister (32) leste én bok og skapte «superland»

Diskutér saken under. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.