CITES er en FN-konvensjon for regulering av handel med truede dyrearter. Japan, Island, Norge og Peru har reservert seg mot 1983-vedtaket om å føre opp vågehvalen som truet. Reservasjonen gjør at disse landene i dag kan handle innbyrdes med hvalprodukter.

Likevel har særlig Norge og Japan arbeidet for å få vågehvalen fjernet fra listen.

Over til vitenskap
På CITES-møtene i 1997 og i 2000 var det flertall blant delegatene for en såkalt nedlisting av vågehvalen, men det nødvendige to tredels flertall ble ikke oppnådd. Høge Nord Alliansen tror at tirsdagens eksportåpning kan bidra til å få CITES på gli ved neste korsvei.

- Spørsmålet om nedlisting er av mange CITES-delegater blitt oppfattet som et handelsspørsmål, mens det egentlig skal være en vitenskapelig vurdering av om bestanden er truet eller ikke. Nå trenger man ikke frykte at nedlisting skal føre til handel, for handelen er jo allerede satt i gang. Dermed kan det bli lettere å få debatten over på rent vitenskapelig grunnlag, sier leder Rune Frøvik i Høge Nord Alliansen til NTB.

Ikke truede
Han mener det er liten tvil om at Norge og Japan i så fall vil ha lettere for å vinne fram med eventuelle nedlistingsforslag. Både CITES’ egne vitenskapelig utredninger, og vitenskapskomiteen i den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC, sier nemlig at de aktuelle bestandene av vågehval ikke er truede.

De to nordatlantiske bestandene som Norge driver fangst på, er anslått til å bestå av 184.000 dyr. Bestanden av vågehval i Sørishavet, som Japan i dag driver forskningsfangst på, er beregnet til 760.000 individer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.