Utslippstallene kan tolkes som tegn på at EU-landene har delt ut for store kvoter og dermed ikke er på vei til å nå målet om reduserte utslipp.

EU-landene delte ut kvoter for utslipp av til sammen 1,829 milliarder tonn CO2 for 2005, men tallene fra EU-kommisjonen viser at kvotene var større enn industrien hadde behov for.

– Dette ødelegger et viktig klimatiltak og gjør det til en CO2-bløff, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund i en pressemelding mandag kveld.

– EU-landene ødelegger ved å danse etter industriens pipe, og landene må stramme inn klimapolitikken i utformingen av et nytt kvotesystem i perioden 2008-2012, mener han.

Kan undergrave system

CO2-kvotene ble opprettet som følge av Kyoto-avtalen og har som mål å redusere de totale utslippene av klimagassen. En bedrift som slipper ut mindre karbondioksid enn kvoten, eller kompenserer for utslippene ved hjelp av andre miljøtiltak, kan selge den overskytende kvoten til andre.

Men tallene som ble lagt fram mandag truer med å undergrave hele kvoteordningen. Analytikere tror myndighetene frykter at for strenge kvoter vil øke industriens kostnader og redusere konkurranseevnen. Bare fire land slapp ut mer CO2 enn de hadde tillatelse til ifølge kvotesystemet.

De rundhåndede kvotene i fjor betyr at EU må stramme ytterligere inn for å nå målet om å skjære ned utslippene med 8 prosent mellom 2008 og 2012 målt i forhold til utslippene i 1990. 90 til 95 prosent av kvotene i systemet gis gratis til bedriftene, noe som demper iveren etter å redusere utslippene, heter det i pressemeldingen fra Norges Naturvernforbund.

– Må redusere gratiskvoter

– I den nye kvotehandelsplanen som miljøvernminister Helen Bjørnøy skal sende ut på høring før sommeren, må hun redusere antall gratis kvoter dramatisk, krever Lars Haltbrekken.

– Vi mener at prinsippet om at forurenseren skal betale også må gjelde for dem som deltar i kvotesystemet, framholder lederen i Norges Naturvernforbund.

Mer enn 10.000 fagfolk og offentlige tjenestemenn innledet mandag et møte i Bonn vest i Tyskland for å drøfte klimaarbeidet etter 2012. Da utløper nemlig den nåværende fasen av Kyoto-avtalen. Møtet skal vare i halvannen uke, og håpet er at det skal munne ut i en ny langsiktig avtale om internasjonal kamp mot klimaavtaler.

Tysklands miljøvernminister Sigmar Gabriel sa ved åpningen av Bonn-møtet at den globale oppvarmingen går mye raskere enn det ble spådd for bare få år siden. Derfor haster det med å få på plass en ny avtale, framholdt han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.