- Det SSB presenterte i dag har ikke gitt særlige utslag i markedet. Renter- ned-effekten ble tatt ut etter Norges Banks møte onsdag, sier en obligasjonsmegler til TDN Finans.

SSB mener norsk økonomi er på vei inn i en ny høykonjunktur og ser for seg en vekst i BNP for fastlands-Norge på 3,6 prosent neste år og 2,3 prosent i 2006. Det private forbruket ventes også å holde seg sterkt på 4,6 prosent de to kommende årene, mens lønnsveksten ventes til rundt 3,7 prosent de to årene. Svak utvikling i utlandet kan imidlertid likevel føre til at rentene i Norge forblir uendret ut 2007.

-Svakere konjunkturoppgang internasjonalt gjør at det verken vil være behov eller rom for en renteøkning i Norge i prognoseperioden, sa forskningssjef Per Richard Johansen i SSB på en pressekonferanse torsdag.

Sjeføkonom Frank Jullum deler imidlertid ikke SSBs syn på internasjonal økonomi, og er mer optimistisk til utviklingen både for 2005 og 2006.

-Vi tror 2005 blir nesten like bra som 2004 og at 2006 blir mer ned mot trenden. Det betyr at ting strammer seg mer og mer til slik at også Den europeiske sentralbanken (ESB) etter hvert setter opp renten og at vi får en mye kraftigere renteoppgang i Norge enn det SSB ser for seg, særlig for 2006, sier Jullum til TDN Finans.

SSB har også laget et alternativ scenario for både norsk og internasjonal økonomi, men Jullum mener alternativene de bruker uansett illustrerer at norske renter vil komme mer opp enn i eurosonen.

-Det som kanskje er det mest interessante å ta med seg her er at nesten uansett hvilket scenario man legger til grunn, og hvilket rentenivå man legger inn globalt, er det vanskelig å se for seg at norske renter skal stige mer eller falle mindre enn det europeiske renter skal, sier Jullum.

Renten på det tiårige norske statsobligasjonslånet NST 471 endte opp to punkter til 3,93 prosent, mens differansen til tilsvarende tyske renter var på 36 punkter. Euroen ble handlet til 8,1883 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.