Shell har solgt sine andeler i funnene Skarv og Idun for 893 millioner dollar eller rundt 5,2 milliarder kroner til tyske E.ON Ruhrgas. Salgsavtalen inkluderer lisensene PL-159, PL-212, PL-212B og PL-262 i Norskehavet.

Skarv er et olje- og gassfunn mens Idun er et rent gassfunn. Ifølge Shell inneholder feltene utvinnbare reserver på 16,8 millioner stanardkubikkmeter olje og kondensat og 48,3 milliarder standard kubikkmeter gass.

Ikke på vei ut
Norske Shell forsikrer at salget av andelene ikke betyr at selskapet er på vei ut av norsk sokkel.

- Vi er fortsatt engasjert i Norge og anser fortsatt norsk sokkel som et nøkkelområde innen vår europeiske virksomhet, forsikrer Norske Shell-sjef David Loughman.

- Salget av Skarv og Idun er en del av den aktive ledelsen av Shells porteføljebaserte strategi. Vi er opptatt av å fokusere på andeler der vi best kan bruke våre folk, kapital og teknologier for konkurransedyktig langsiktig avkastning og på en global basis, forklarer Loughman.

E.ON tror på Norge
For tyske Eon er kjøpet en kraftig opptrapping på norsk sokkel. I tillegg til kjøpesummen på over fem milliarder kroner, regner E.ON med at deres andel av investeringene for utbygging av feltene bli rundt 8,4 milliarder kroner.

- I slutten av mai 2007 annonserte vi investeringsplaner for over EUR 60 milliarder. Vi har øremerket mer enn EUR 3.0 milliarder for vekst innen oppstrøm gassproduksjon og LNG virksomhet. Oppkjøpet av Skarv-Idun er et betydelig skritt for å nå vårt mål om å produsere minst 10 milliarder kubikkmeter gass årlig fra egne felt. Denne andelen er viktig, men det er ikke det siste skrittet vi tar for å implementere vår oppstrøms gass strategi, sier E.On-sjef Wulf H. Bernotat i en kommentar.

For en drøy måned siden ble Plan for utbygging og drift sendt inn til myndighetene for Skarv/Idun. Feltene planlegges utbygget med et produksjonsskip, undervannsbrønner og en 80 kilometer gasseksportledning til Åsgard-rørledningen. Totale investeringer på feltet er estimert til 31 milliarder kroner og feltene skal starte produksjon i tredje kvartal 2011.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.