(saken er oppdatert, opplysningene er bekreftet onsdag ettermiddag)

Britiske myndigheter og amerikanske myndigheter annonserer onsdag et forlik på i alt 390 millioner pund, rundt 3,35 milliarder kroner, med Royal Bank of Scotland for bankens rolle i manipulasjonen av blant annet interbankrenten London Offered Interbank Rate, Libor, skriver Financial Times og The Wall Street Journal, som viser til flere ikke-navngitte kilder.

Skyldig i svindel
Samtidig vil bankens japanske virksomhet erklære seg skyldig i en kriminell siktelse for transaksjonssvindel, som anført av det amerikanske justisdepartementet, opplyser FT.

«Departementets pågående etterforskning har nå resultert i skyldserklæringer fra to betydningsfulle finansinstitusjoner. Dette er ekstraordinære resultater, og etterforskningen er langt fra over. Vårt budskap er klart; ingen finansinstitusjon er hevet over loven», sier USAs vise-riksadvokat Lanny Breuer i en melding.

Ifølge RBS har funnene i etterforskningen primært vært sentrert rundt bankens rapportering av japanske yen, sveitserfranc og amerikanske dollar i rentesettingen, skriver WSJ.

Banken opplyser også at bruddene i hovedsak var relatert til 21 personer, som alle i dag har forlatt banken eller har fått en reprimande.

Tredje bank ute
Forliket er inngått med det britiske finanstilsynet (90 mill. pund), det amerikanske justisdepartementet (150 mill. dollar) og det amerikanske råvarebørstilsynet CFTC (325 mill. dollar).

Forliket er det tredje i rekken med internasjonale storbanker for samme forhold.

I fjor inngikk britiske og amerikanske myndigheter forlik med britiske Barclays (290 mill. pund) og den sveitsiske storbanken UBS (1,4 mrd. sveitserfranc) til en samlet verdi på omkring 14 milliarder kroner.

I forliket med UBS måtte også den sveitsiske storbankens japanske virksomhet erkjenne skyld i ett tilfelle av bedrageri i fastsettelsen av referanserenter knyttet til Yen.

- Episk omfang
Like før jul i fjor ble også de første arrestasjonene og kriminelle siktelsene reist i saken.

Les også: Tre pågrepet i rentejuks-saken

- Den antatte svindelen er episk i omfang, uttalte Breuer da siktelsen ble kjent 20. desember i fjor.

I forrige uke ble det også kjent at toppsjef Antony Jenkins i Barclays frasier seg krav på bonus for 2012 blant annet for bankens rolle i skandalen.

«Året som gikk har åpenbart vært svært vanskelig for Barclays og selskapets aksjonærer, der flere forhold har rammet banken som vi selv har vært skyld i», sa Jenkins til Financial Times.




Bankene blir spurt om hvor mye det vil koste dem å låne fra hverandre for 15 ulike perioder, fra natten over til ett år i valutaer som dollar, euro, yen og sveitsiske franc.

Etter at en gitt mengde av svar er ekskludert, blir det tatt et gjennomsnitt av de gjenværende svarene, som publiseres for hver valuta av BBA hver dag før klokken 12.00.


Kilde: Bloomberg

Les også:
Rentetriksing-skandalen: - En sak som angår mange banker


<b>- Svindelen er episk</b>

UBS godtar gigantbot for rentetriksing

<b>Ble lovet champagne for å manipulere markedet</b>

Storbanker stevnet i amerikansk Libor-gransking


Deutsche Bank-ansatte bedrev rentetriksing
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.