- Jeg er ikke en sånn person som ligger på sofaen og venter på gullrekka når jeg har fri. Da hopper jeg heller i fallskjerm, står på ski eller reiser et eller annet sted. Men dét koster penger - og da er det fint å få inn litt ekstra lønn på kontoen hver måned, sier Johan Boger Thune (28) til DN.no.

Danskene og svenskene har flest bijobber i EU, viser en ny stor undersøkelse. I Danmark hadde 8,5 prosent av arbeidstakerne mellom 15 og 74 år to eller flere jobber i andre kvartal 2010. De "flittigste" ansatte bor i Danmark, Sverige, Nederland, Polen og Portugal, der over seks prosent har en ekstrajobb. Norge er ikke med i studien.

Men trenden er synlig også her i landet, mener Per Bergerud, administrerende direktør i bemanningsselskapet Proffice:

 

- Den er nok mest typisk for unge arbeidstakere som enten jobber ekstra for å spare til en lengre reise eller for å finansiere et høyt forbruk. Har du først satt deg et klart mål du sparer til, er det nesten ikke grenser for hvor mye du orker å jobbe, sier han.

Hvordan blir du headhuntet?
Hvordan gjør du de beste ansettelsene?
Hvordan lykkes som leder?
Hva er en god leder?

Idag klokken 13 stiller Lars Esholdt til nettmøte på DN.no, og svarer på dine spørsmål om ledelse.
Send inn dine spørsmål allerede nå! Spør hodejegeren om ledelse

- ikke
Noen jobber ekstra for å få hjulene til å gå rundt, andre gjør det for å få fart på karrieren eller har startet egen virksomhet ved siden av full jobb.

Har du først satt deg et klart mål du sparer til, er det nesten ikke grenser for hvor mye du orker å jobbe
Per Bergerud

- Her i Norge er levestandarden så høy at jeg tror de fleste som har en ekstrajobb ikke . Vi har ingen tall på dette, men jeg vil tro at mange som jobber ekstra gjør det for å få råd til å leve ut drømmene sine. Hvis du ikke har en investor eller en "rik onkel", er du jo nesten nødt til å bygge opp en egen bedrift ved siden av full jobb, så lenge du har faste utgifter hver måned, sier Bergerud.

- Må sette grenser
Johan Boger Thune har en 100 prosent-stilling som finansrådgiver i DnB Nor.

- Stort sett jobber jeg fra 08 til 16. De siste fire månedene har jeg tatt ekstravakter på kvelder og i helgene ved et ungdomshjem for å spe på inntekten - det blir vel litt over 70 timer i måneden. Siden de to jobbene er veldig forskjellige, går det fint an å jobbe 20 dager i strekk, jeg blir ikke sliten på samme måte. Det hadde vært noe annet å jobbe veldig mye overtid, sier 28-åringen.

- Men spiser du ikke opp din egen fritid?

- På én måte, men det handler om å prioritere beinhardt. Jeg hadde neppe jobbet så mye hvis jeg hadde hatt barn, men i den livssituasjonen jeg er i nå går det helt fint. Men man må jo kjenne etter, det er viktig å sette grenser for seg selv. Hvis man har jobbet syv dager i uken to uker på rad, er det på tide å ta litt fri. Jeg unner meg noen langhelger innimellom, og da har jeg også råd til å dyrke dyre hobbyer. Jeg kan for eksempel reise til Spania for å hoppe fallskjerm eller dra på skiferie uten å bekymre meg for penger, forteller Johan Boger Thune.

 

- Råd til å nyte fritiden
Han er godt fornøyd med tilværelsen - selv om det til tider blir mye jobbing.

- Ja, dette kommer jeg til å fortsette med. Ekstrajobben gir meg muligheten til å nyte den fritiden jeg har, og da er det virkelig verdt å jobbe mye i perioder, slår han fast.

Les også: Dette vil de ansatte ha

<b>De hotteste sommerjobbene går nå</b>

<b>Former unge enere til superledere</b>

<b>- Kult å se hvordan de store gutta driver business</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.