”Google TV lar deg søke i alle kanaler, alle applikasjoner og hele internett, samtidig” reklamerer Google under tittelen ”Tv, møt søkemotoren”. Google TV gir internett-funksjonalitet til TV-er, enten som en innebygget funksjon i enkelte TV-er eller via en separat boks.

Problemet til Google er at TV slett ikke ønsker å møte søkemotoren. Alle de amerikanske tv-syndikatene har sagt nei til Google. Selskapet får ikke tilgang på nettinnhold verken fra Fox, ABC, CBS, eller NBC.

- Ingen kutter kablene
Det er egentlig ikke så rart, for tv-syndikatene ønsker at folk skal gå til deres nettside når de vil se deres programmer – alle ønsker å eie kunden. På samme måte er mange mediehus svært skeptiske til Google News – en tjeneste som lar deg søke i nyheter fra svært mange kilder. Google er blitt anklaget for å snylte på andres innhold – og plasserer seg selv som toppen av pyramiden – utgangspunktet for brukere på nyhetsjakt.

Dessuten har nettverkene neppe mye å tjene på at tv-titting beveger seg over på åpent internett. Marerittet er at folk kutter kablene til tv-en, og kun ser på det de laster ned og søker seg frem til på nett.

Google prøver nå å roe nervene til tv-nettverkene. Google TV-sjef Rishi Chandra påpekte nylig på en konferanse at slik kabelkutting rett og slett ikke skjer, melder arstechnica.com . Så langt kan det synes riktig, og en Nielsen-undersøkelse fra 2009 viste at 98,8 prosent av videotittingen foregikk på tv, mens internett står for 1,1 prosent og mobil for 0,1 prosent, skriver nettstedet.

Mor eller ulven?
Et viktig spørsmål er hva som skjer senere. Situasjonen kan minne om eventyret om ulven og de syv killingene, der ulven til slutt klarer å overbevise om at det er trygt å åpne døren. For det er egentlig ikke så rart at få kutter ut kabel-tv og satellitt i dag, ettersom tilbudet på åpent internett er relativt begrenset. Men hvis nett-tv etter hvert får stadig mer innhold kan det bli bra nok for stadig flere, og det ønsker neppe nettverkene.

En slik utvikling kan godt være greit for innholdsprodusentene, som fremdeles kan kreve betalt for sitt innhold, men dagens mellommenn, nettverkene, kan gå en mer usikker fremtid i møte. Det kan fort vise seg å være ulven som kommer inn i stua, og ikke mor som endelig kommer hjem.

Google insisterer uansett på at slaget ikke er tapt, fordi det finnes mye annet innhold å søke i med Google TV.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.