Etatens direktør for kontroll, Magne Fladby, bekrefter overfor ABC Nyheter at hans ansatte har fullmakt til å innhente «informasjon hos finansinstitusjoner», dersom de mener det er nødvendig.

– Denne lovfestede retten er til for at Nav skal kunne avdekke trygdemisbruk eller forsøk på dette. Om vi skulle varsle der det er mistanke, er det jo nesten umulig å drive kontroll, sier Fladby, som derfor mener de ikke behøver å varsle brukeren når de velger å sjekke kontoen.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Nav også kan sjekke datatrafikk og telefonbruk:

<b>Nav kan se "alt" - selv det politiet ikke får se</b> og Nav får likevel ikke sjekke telefonbruk

Praksisen med å kunne sjekke finansiell informasjon gjør at Nav har videre fullmakter enn politiet: De må nemlig informere når de sjekker økonomien din. De kan utsette å informere om dette, men bare dersom en dommer godkjenner utsettelsen. I tillegg kreves det «skjellig grunn til mistanke» før de kan få innsyn i kontoopplysninger. Som regel foreligger det også en siktelse når de går til et sånt skritt.

Mens politiet bruker erfarne jurister til å avgjøre om det finnes «skjellig grunn», er denne avgjørelsen lagt til saksbehandlerne hos Nav.

– Ja, det er saksbehandler som bestemmer hva som er nødvendige opplysninger. Men dette skal ikke benyttes i generelle kontroller, bedyrer Fladby. (©NTB)

Les også:
<b>Tar trygdesnyltere på fersken</b>

1 av 3 kjenner en trygdesnyter

<b>Riksrevisjonen slakter NAV</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.